Najlepša svetilišta na planeti

Pratite nas
Od davnina, različite kulture su imale svoje stilove i koncepte u religioznoj arhitekturi, ali im je zajedničko to što su se svetilištim ljudi uvek divili, čak i oni koji nisu posvećeni veri.

Evo nekoliko neverovatnih hramova, crkava, džamija i drugih verskih objekata koji će vas sigurno impresionirati svojim lepotama.

© AP Photo / Wahyu MartonoPrambanan je najveći hinduistički kompleks hramova u Indoneziji koji se sastoji iz 240 hramova sagrađenih sredinom 9. veka u centralnoj Javi. Spektakularno hramsko mesto je uvršteno na listu Uneskove svetske baštine. Većina glavnih hramova srušila se tokom zemljotresa. Neki su obnavljani nekoliko puta, dok su drugi i dalje u ruševinama.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
1/12
Prambanan je najveći hinduistički kompleks hramova u Indoneziji koji se sastoji iz 240 hramova sagrađenih sredinom 9. veka u centralnoj Javi. Spektakularno hramsko mesto je uvršteno na listu Uneskove svetske baštine. Većina glavnih hramova srušila se tokom zemljotresa. Neki su obnavljani nekoliko puta, dok su drugi i dalje u ruševinama.
CC0 / / Zlatni paviljon ili Kinkaku-dži je zen-budistički hram u Kjotu, u Japanu. Hram, koji je svetska baština, jedan je od najpopularnijih građevina zemlje i privlači mnoge posetioce. Prvobitno je bio raskošna kuća bogatog državnika, ali ga 1397. godine šogun Ašikaga Jošimicu otkupljuje i pretvara u paviljon. Nakon njegove smrti, paviljon postaje zen-budistički manastir. Juna 1950. godine paviljon spaljuje dvadestetdvogodišnji monah Hajaši Joken, koji zatim pokušava da izvrši samoubistvo na obližnjem brdu, Dajmon-dži. Građevina je restaurirana tokom 1955. godine i nije se menjala od tada.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
2/12
Zlatni paviljon ili Kinkaku-dži je zen-budistički hram u Kjotu, u Japanu. Hram, koji je svetska baština, jedan je od najpopularnijih građevina zemlje i privlači mnoge posetioce. Prvobitno je bio raskošna kuća bogatog državnika, ali ga 1397. godine šogun Ašikaga Jošimicu otkupljuje i pretvara u paviljon. Nakon njegove smrti, paviljon postaje zen-budistički manastir. Juna 1950. godine paviljon spaljuje dvadestetdvogodišnji monah Hajaši Joken, koji zatim pokušava da izvrši samoubistvo na obližnjem brdu, Dajmon-dži. Građevina je restaurirana tokom 1955. godine i nije se menjala od tada.
CC0 / / Hram Šri Raganathasvimi je prvi najznačajniji hinduistički hram posvećen Ranganati, jednoj od inkarnacija boga Višne. Hramje smešten Srirangamu u indijskoj državi Tamil Nadu. Smatra se da najstarija struktura hrama datira iz 10. veka.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
3/12
Hram Šri Raganathasvimi je prvi najznačajniji hinduistički hram posvećen Ranganati, jednoj od inkarnacija boga Višne. Hramje smešten Srirangamu u indijskoj državi Tamil Nadu. Smatra se da najstarija struktura hrama datira iz 10. veka.
© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaIvolginski dacan je budistički hram lociran u Republici Burjatiji u Rusiji, osnovan 1945. godine nakon završetka Drugog svetskog rata. To je bio prvi budistički hram u SSSR-u. Sada hram služi kao duhovni centar ruskog budističkog sanga - najveće budističke zajednice u Burjatiji. Hramu je pripojen budistički univerzitet Gandan Daši Čojhorlin otvoren 1991. godine, gde na desetine studenata uči da postane lama.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
4/12
Ivolginski dacan je budistički hram lociran u Republici Burjatiji u Rusiji, osnovan 1945. godine nakon završetka Drugog svetskog rata. To je bio prvi budistički hram u SSSR-u. Sada hram služi kao duhovni centar ruskog budističkog sanga - najveće budističke zajednice u Burjatiji. Hramu je pripojen budistički univerzitet Gandan Daši Čojhorlin otvoren 1991. godine, gde na desetine studenata uči da postane lama.
CC0 / / Nebeski hram je građevina u Pekingu koja potiče iz doba kineskih careva. To je hram posvećen kineskom bogu neba – Nebeski Hram. Građevina je iz 15. veka, a obnovljena u 18. veku. Osobenost hrama sastoji se u tome što ima oltar u obliku terasa pod vedrim nebom. Tu su svake godine kineski carevi prinosili žrtve bogu neba, da bi od njega dobili „moć“ i imali pravo da se zovu „sinovi“ neba.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
5/12
Nebeski hram je građevina u Pekingu koja potiče iz doba kineskih careva. To je hram posvećen kineskom bogu neba – Nebeski Hram. Građevina je iz 15. veka, a obnovljena u 18. veku. Osobenost hrama sastoji se u tome što ima oltar u obliku terasa pod vedrim nebom. Tu su svake godine kineski carevi prinosili žrtve bogu neba, da bi od njega dobili „moć“ i imali pravo da se zovu „sinovi“ neba.
CC BY 2.0 / Christopher Michel / BhutanPero dakcang, poznat i kao manastir Tigrovo leglo istaknuta je i sveta himalajska budistička lokacija. Kompleks hrama nalazi se na litici gornje Paro doline u Butanu. Prvi put je izgrađen 1692. godine, oko pećine Dakcang senge samdup, gde je u 8. veku indijski budistički guru majstor Padmasambava rekao da je meditirao tri godine, tri meseca, tri nedelje, tri dana i tri sata. Padmasambava se zasniva na uvođenju budizma u Butan i predstavlja zavičajno božanstvo zemlje.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
6/12
Pero dakcang, poznat i kao manastir Tigrovo leglo istaknuta je i sveta himalajska budistička lokacija. Kompleks hrama nalazi se na litici gornje Paro doline u Butanu. Prvi put je izgrađen 1692. godine, oko pećine Dakcang senge samdup, gde je u 8. veku indijski budistički guru majstor Padmasambava rekao da je meditirao tri godine, tri meseca, tri nedelje, tri dana i tri sata. Padmasambava se zasniva na uvođenju budizma u Butan i predstavlja zavičajno božanstvo zemlje.
© Sputnik / Ilya Timin / Uđi u bazu fotografijaHram preobraženja Isusa Hrista je najznačajniji deo Kižijskog pogosta, drvenog arhitektonskog kompleksa i muzeja na otvorenom napravljenog u 17/18. veku na jezeru Onjega u današnjoj Republici Kareliji u Rusiji. Ova ruska pravoslavna crkva ima 22 kupole i visoka je 37 metara. Godine 1990. celokupna lokacija je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštinu.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
7/12
Hram preobraženja Isusa Hrista je najznačajniji deo Kižijskog pogosta, drvenog arhitektonskog kompleksa i muzeja na otvorenom napravljenog u 17/18. veku na jezeru Onjega u današnjoj Republici Kareliji u Rusiji. Ova ruska pravoslavna crkva ima 22 kupole i visoka je 37 metara. Godine 1990. celokupna lokacija je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštinu.
CC0 / / Vat Rong Kun, poznat i kao Beli hram, jeste savremena, nekonvencionalna, privatna kolekcija umetnina u stilu budističkog hrama u provinciji Čijang Raj na Tajlandu. Navodno je izgrađen po uzoru na originalni Vat Rong Kun, koji je bio u vrlo lošem stanju. Restauracijski radovi na hramu bili su započeti, ali morali su biti zaustavljeni zbog nedostatka sredstava. Tada je tajlandski vizuelni umetnik Čarlemčaj Kosipipat odlučio da projektuje i napravi novi jedinstveni hram i uloži novac u projekat. Svetilište je otvoreno za posetioce 1997. godine i postalo je jedan od najistaknutijih hramova na Tajlandu. Potpuno beli hram ima neverovatan dizajn i uvažava i budističku i hinduističku tradiciju. Maja 2014. jak zemljotres je pogodio to područje i oštetio hram, nakon čega je umetnik odlučio da ga renovira i proširi.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
8/12
Vat Rong Kun, poznat i kao Beli hram, jeste savremena, nekonvencionalna, privatna kolekcija umetnina u stilu budističkog hrama u provinciji Čijang Raj na Tajlandu. Navodno je izgrađen po uzoru na originalni Vat Rong Kun, koji je bio u vrlo lošem stanju. Restauracijski radovi na hramu bili su započeti, ali morali su biti zaustavljeni zbog nedostatka sredstava. Tada je tajlandski vizuelni umetnik Čarlemčaj Kosipipat odlučio da projektuje i napravi novi jedinstveni hram i uloži novac u projekat. Svetilište je otvoreno za posetioce 1997. godine i postalo je jedan od najistaknutijih hramova na Tajlandu. Potpuno beli hram ima neverovatan dizajn i uvažava i budističku i hinduističku tradiciju. Maja 2014. jak zemljotres je pogodio to područje i oštetio hram, nakon čega je umetnik odlučio da ga renovira i proširi.
CC0 / / Šri Harmandir Sahib je najsvetije mesto sika; Nalazi se u gradu Amricar u Pandžabu u Indiji. Neformalno se spominje kao Zlatni hram zbog svoje prepoznatljive boje. Hram je osnovan 1577. godine i namenjen je za bogosluženja za muškarce i žene svih religija, koji jednako mogu obožavati Boga. Godine 1764. svetilište je obnovljeno, a gornji spratovi su pokriveni sa 750 kilograma čistog zlata. Plafon je takođe napravljen od zlata i dragog kamenja.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
9/12
Šri Harmandir Sahib je najsvetije mesto sika; Nalazi se u gradu Amricar u Pandžabu u Indiji. Neformalno se spominje kao Zlatni hram zbog svoje prepoznatljive boje. Hram je osnovan 1577. godine i namenjen je za bogosluženja za muškarce i žene svih religija, koji jednako mogu obožavati Boga. Godine 1764. svetilište je obnovljeno, a gornji spratovi su pokriveni sa 750 kilograma čistog zlata. Plafon je takođe napravljen od zlata i dragog kamenja.
CC0 / Pixabay / Sagrada familija je rimokatolička bazilika napravljena u gotskom stilu u Barseloni, Španiji. Crkvu je projektovao renomirani španski arhitekta Antoni Gaudi, koji je počeo da radi 1883. godine, Ona je deo Uneskove svetske baštine. Izgradnja Sagrade familije jr napredovala polako, pošto se oslanjala na privatne donacije i bila je stalno prekidana. U oktobru 2015. glavni arhitekt Jordi Fauli najavio je da je izgradnja 70 posto završena i da je ušla u završnu fazu podizanja šest ogromnih kula. Kula i većina crkvene strukture treba da budu završeni do 2026. godine, sto godina posle Gaudijeve smrti. Dekorativni elementi trebali bi biti završeni do 2030. ili 2032.
Sagrada familija - Sputnik Srbija
10/12
Sagrada familija je rimokatolička bazilika napravljena u gotskom stilu u Barseloni, Španiji. Crkvu je projektovao renomirani španski arhitekta Antoni Gaudi, koji je počeo da radi 1883. godine, Ona je deo Uneskove svetske baštine. Izgradnja Sagrade familije jr napredovala polako, pošto se oslanjala na privatne donacije i bila je stalno prekidana. U oktobru 2015. glavni arhitekt Jordi Fauli najavio je da je izgradnja 70 posto završena i da je ušla u završnu fazu podizanja šest ogromnih kula. Kula i većina crkvene strukture treba da budu završeni do 2026. godine, sto godina posle Gaudijeve smrti. Dekorativni elementi trebali bi biti završeni do 2030. ili 2032.
© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaCrkva Spasa na krvi u Sankt Peterburgu je jedna od glavnih turističkih znamenitosti grada. Sagrađena je između 1883. i 1907. godine na mestu gde je ruski car Aleksandar Drugi smrtno ranjen u martu 1881. godine. Ova ruska pravoslavna crkva ima više od 7.500 kvadratnih metara mozaika, što je, po rečima restaorara, više nego u bilo kojoj drugoj crkvi u svetu.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
11/12
Crkva Spasa na krvi u Sankt Peterburgu je jedna od glavnih turističkih znamenitosti grada. Sagrađena je između 1883. i 1907. godine na mestu gde je ruski car Aleksandar Drugi smrtno ranjen u martu 1881. godine. Ova ruska pravoslavna crkva ima više od 7.500 kvadratnih metara mozaika, što je, po rečima restaorara, više nego u bilo kojoj drugoj crkvi u svetu.
CC0 / / Džamija šeika Zajeda nalazi se u Abu Dabiju i ključno je svetilište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Džamiju je dizajnirao sirijski arhitekta Jusef Abdelki i izgrađen između 1996. i 2007. godine. Smatra se da je najveća džamija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kompleks zgrade ima oko 290 metara do 420 metara i pokriva površinu od preko 12 hektara.
Najlepša svetilišta na planeti - Sputnik Srbija
12/12
Džamija šeika Zajeda nalazi se u Abu Dabiju i ključno je svetilište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Džamiju je dizajnirao sirijski arhitekta Jusef Abdelki i izgrađen između 1996. i 2007. godine. Smatra se da je najveća džamija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kompleks zgrade ima oko 290 metara do 420 metara i pokriva površinu od preko 12 hektara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala