Tramp optužio „Njujork tajms“ da je osujetio ubistvo El Bagdadija

© AP Photo / Markus SchreiberPredsednik SAD Donald Tramp tokom radnog sastanka prvog dana samita G20 u Hamburgu
Predsednik SAD Donald Tramp tokom radnog sastanka prvog dana samita G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp optužio je list „Njujork tajms“ da je osujetio pokušaj Oružanih snaga SAD da likvidiraju vođu terorističke organizacije DAEŠ Abu Bakra el Bagdadija.

„Neuspešni ’Njujork tajms’ osujetio je pokušaj SAD da ubiju jednog jedinog najtraženijeg teroristu. Njihova nesrećna agenda je važnija od nacionalne bezbednosti“, napisao je Tramp na svojoj stranici na Tviteru.

Tramp nije objasnio na šta se odnosi ova izjava. Kasnije je list prokomentarisao izjavu, pretpostavivši da je tvit reakcija predsednika na reportažu na televizijskom kanalu „Foks njuz“, koja je emitovana malo pre nego što je objavljen post. 

U reportaži je komandant za specijalne operacije SAD, general Rejmond Tomas, saopštio da su se američke oružane snage „veoma približile“ El Bagdadiju nakon likvidacije „ministra nafte DAEŠ-a“ Abu Sajafa 2015. godine, ali zbog curenja informacija u medije nisu uspele da likvidiraju lidera DAEŠ-a. 

Predsednik SAD Donald Tramp u  Beloj kući u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Tramp ne uspeva da zaustavi nezakonito curenje informacija

Televizijski kanal navodi da je reč o materijalu „Njujork tajmsa“ u kojem je opisano kako su SAD uspele da dobiju dragocena svedočanstva o terorističkoj organizaciji. 

Ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio je juče da bi, prema njegovom mišljenju, El Bagdadi i dalje mogao da bude živ. Ranije je irački informativni portal „Sumarija njuz“ saopštio da je izvor iz DAEŠ-a priznao da je El Bagdadi poginuo. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je moguće da je El Bagdadi ubijen tokom napada ruske avijacije 28. maja u predgrađu Rake i da se informacija proverava. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala