Zapad hoće da uvuče Rusiju u rat u Pridnjestrovlju

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Moldavije Igor Dodon
Predsednik Moldavije Igor Dodon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojedine snage na Zapadu zainteresovane su da se razvije sukob u Pridnjestrovlju, kako bi se u njega uvukla Rusija, izjavio je predsednik Moldavije Igor Dodon u programu televizijskog kanala „Rusija 24“.
Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin na međunarodnom avio-salonu MAKS 2017. - Sputnik Srbija
Rogozin: Dolazim u Moldaviju i pored zabrane

„Destabilizacija situacije u ovom regionu bi možda nekome na Zapadu mogla da bude interesantna kako bi pokušao da uvuče Rusku Federaciju u još nekakav sukob. Ja ću kao predsednik Republike Moldavije učiniti sve što mogu da do destabilizacije ne dođe“, rekao je Dodon odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da eskalira sukob u Pridnjestrovlju. 

Prema njegovim rečima, nasilno rešenje sukoba „ne može dovesti ni do čega dobrog“. „Možemo da izgubimo svoju zemlju i državnost“, naveo je on. 

„Uveren sam da ćemo učiniti sve što je moguće da se to ne dogodi. Naravno, ima usijanih glava koje žele da provociraju“, dodao je Dodon. 

Pridnjestrvolje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je da izađe iz sastava Moldavije još pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. 

Nakon neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da na silu reše problem, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva. 

 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala