Najveći dijamant na svetu ide „pod nož“

© Foto : Donald Bowers/Getty Images for Sotheby'sJedan od najvećih dijamanata na svetu, 1.109-karatni Lesedi la Rona na aukciji Sotebija u Njujorku
Jedan od najvećih dijamanata na svetu, 1.109-karatni Lesedi la Rona na aukciji Sotebija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kanadska kompanija Lukara dajmond koja poseduje najveći dijamant na svetu Lesedi la Rona najverovatnije će morati da ga iseče da bi pojednostavila proces prodaje, saopštili su zapadni mediji.
Dijamant - Sputnik Srbija
Pronađen jedan od najvećih dijamanata na svetu

Napominje se da je težina dijamanta 1.109 karata, a velik je kao teniska loptica. Kamen je pronađen u novembru 2015. u rudniku Karove u Bocvani, koji je vlasništvo kanadske kompanije „Lukara dajmond“.

Na aukciji u Sotebiju u junu 2016. godine kupci su mu ponudili samo 61 milion dolara, ali direktor kompanije Vilijam Lemb nije želeo da dragi kamen proda za manje od 70 miliona dolara.

Stručnjaci smatraju da je dijamant prevelik da bi bio pravilno ocenjen na tržištu u trenutnoj situaciji. Zbog toga bi trebalo sačekati nekoliko godina sa prodajom.

© REUTERS / Lucas JacksonJedan od najvećih dijamanata na svetu, 1.109-karatni Lesedi la Rona na aukciji Sotebija u Njujorku
Jedan od najvećih dijamanata na svetu, 1.109-karatni Lesedi la Rona na aukciji Sotebija u Njujorku - Sputnik Srbija
Jedan od najvećih dijamanata na svetu, 1.109-karatni Lesedi la Rona na aukciji Sotebija u Njujorku

Veruje se da je ovaj dijamant star tri miliona godina, a ime je dobio iz nacionalnog jezika u Bocvani i znači „Naša svetlost“.

Zanimljivo je da je prethodni najveći dijamant na svetu Kalinan, koji je pronađen 1905. godine u Južnoj Africi i bio težak više od 3.106 karata, bio isečen na više delova iz istog razloga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala