SAD: Iran vodeći sponzor terorizma

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je i dalje vodeća država na svetu koja sponzoriše terorizam, navodi se u danas objavljenom izveštaju Stejt departmenta o međunarodnom terorizmu za 2016. godine, u kojem se ukazuje i da je broj terorističkih napada od 2015. do 2016. godine na globalnom nivou opao.

Kako se navodi, Iran čvrsto podržava antiizraelske grupe kao i zastupnike koje su destabilizovali ionako razarajuće konflikte u Iraku, Siriji i Jemenu.

Iran - Sputnik Srbija
Iran odgovara: Uskoro nove sankcije Americi
     

Takođe se kaže da Teheran nastavlja da u Avganistanu i Pakistanu regrutuje šiitske ekstremiste za borbu u Siriji i Iraku, a iranska podrška libanskom Hezbolahu ostaje nepromenjena, prenosi AP.

Kada je reč o nedržavnim akterima, izveštaj navodi da je DAEŠ (tzv. Islamska država) odgovoran za više napada i smrti nego bilo koja druga u 2016. godini i da nastoji da proširi svoje operacije, naročito pošto gubi teritorije u Iraku i Siriji.

Kako se navodi, DAEŠ je izveo 2016. dvadeset odsto više napada nego 2015. i ima ogranke koji deluju u više od dvadeset zemalja.

U izveštaju Stej departmenta, prvom od Trampove administracije, kaže se da je broj terorističkih napada u 2016. opao za devet odsto odnosno sa 11.774 na 11.072 u 2016. godine, a istovremeno za 13 odsto je manji broj ljudi poginuo u tim napadima — 25.621.

Kao i u prethodnim izveštajima, i u najnovijoj analizi Sudan i Sirija takođe su identifikovani kao „državni sponzori terorizma“.

 

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala