Nove američke sankcije Iranu

© REUTERS / TIMA Mauzolej ajatolaha Homeinija u Teheranu
Mauzolej ajatolaha Homeinija u Teheranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je nove sankcije za 18 iranskih pojedinaca, grupa i mreža zbog iranskog balističkog raketnog programa i podsticanja regionalnih tenzija.

Odluka je doneta samo dan nakon što je Trampova administracija potvrdila Kongresu da Iran tehnički sprovodi dogovor o nuklearnom sporazumu i može i dalje da „uživa“ u ublažavanju sankcija, preneo je AP.

Na udaru novih sankcija koje znače zamrzavanje imovine i sprečavanje Amerikanaca da posluju sa njima, našlo se sedam grupa i pet osoba koje su pomagale iranskoj Revolucionarnoj gardi, kao i dve grupe koje su povezane sa iranskim raketnim programom.

Iranska balistička krstareća raketa Emad visoke preciznosti. - Sputnik Srbija
Moskva kategorički protiv stava SAD oko Irana

Sankcijama podležu i transnacionalne kriminalne grupe sa sedištem u Iranu i tri osobe koje imaju veze sa njima.

Iranski parlament izglasao je danas da će hitno raditi na izradi zakona kojim bi se omogućilo povećanje fonda za raketni program i Revolucionarnu gardu, kao odgovor na „avanture“ Vašingtona u regionu.

Većina iranskih poslanika usvojila je predlog zakona „kako bi se suprotstavili terorističkim i avanturističkim akcijama SAD u regionu“, objavio je iranski sajt „Mizan onlajn“, preneo je AFP.

Predloženim zakonom predviđa se izdvajanje dodatnih 260 miliona dolara za zajedničke oružane snage, odnosno za razvoj raketnog programa i ista suma za inostrano krilo Revolucionarne garde, koje dejstvuje u Siriji i Iraku.

Agencija AP prenosi da će detalji zakona biti razrađeni u parlamentu u narednih nekoliko nedelja, nakon čega će biti poslat na ratifikaciju u savet Garde, kao i svi iranski zakoni.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala