Hrvatski ministar odbrane podneo ostavku zbog kritike

© WikipediaDamir Krstičević
Damir Krstičević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević podneo je danas ostavku nakon kritike predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je vojska mogla i ranije da pomogne vatrogascima u gašenju požara, koji su poslednjih dana zahvatili Dalmaciju.

Krstičević je ponudio mandat na raspolaganje rekavši da premijer Andrej Plenković i predsednica Grabar Kitarović mogu odmah da ga smene ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vreme i kvalitetno reagirale na požar.

Veliki požar u Hrvatskoj blizu Splita. - Sputnik Srbija
Krenule teorije zavere: Požare podmetnuli Jugosloveni koji mrze Hrvatsku i Hrvate

Plenković je, naime, ranije danas u Splitu izjavio da je sistem odlično funkcionisao, da nije bilo stihije i da je sve urađeno „baš kako treba“.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, međutim, napuštajući Salcburg zbog požara u Dalmaciji, izjavila da je vojska mogla i ranije da pomogne u borbi sa vatrenom stihijom.

Potom je Krstičević za „Jutarnji“ rekao da podnosi neopozivu ostavku.

„Poznato je kako sistem zapovedanja funkcioniše. Zahtev za angažman Vojske Hrvatske daje glavni vatrogasni zapovednik, a ja do danas nisam dobio nikakav zahtev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su ’izginuli‘ u gašenju“, kazao je Krstičević

O svemu su različitog stava predsednica i premijer.

„Moje je mišljenje da je vojska na teren mogla da izađe ranije. Iako nisu obučeni ni opremljeni kao vatrogasci za gašenje požara, čini mi se da je opseg požara bio takav da je trebala svaka ruka. Detaljnije ću moći da govorim tek posle podne, kad vidimo na terenu što se zbivalo. Ovo je proces naučenih lekcija koje možemo i moramo da pripremimo u okviru Strategija nacionalne sigurnosti, da naše službe deluju u sinergiji i na taj se način nadopunjuju“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović, koja je u Salcburgu učestovala na trilaterali — Slovenija, Austrija, Hrvatska.

Plenković ne prihvata ostavku ministra Krstičevića.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala