Prekinut štrajk u „Fijatu“, sutra pregovori, Vlada uz radnike

© Tanjug / RADE PRELIC /Ana Brnabić ministarka državne uprave i lokalne samouprave
Ana Brnabić ministarka državne uprave i lokalne samouprave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Radnici kompanije „Fijat Krajsler automobil“ iz Kragujevca odlučili su da prekinu štrajk.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je danas došla u Kragujevac da razgovara sa radnicima, postigla je dogovor sa štrajkačima i sada se ulazi u pregovore, javio je Tanjug.

Fabrika Fijat u Kragujevcu - Sputnik Srbija
Plan B: Mogu li Kinezi da zamene Italijane?

Na sastanku u Skupštini Grada Kragujevca dogovoreno je da se radnici sutra vrate na radna mesta, kao i da sutra počnu pregovori sa poslodavcem, saznaje RTS.

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije navela da pregovori sa rukovodstvom fabrike „Fijat“ počinju sutra u 12 časova, u Vladi Srbije. Zahvalila se radnicima i najavila da će Vlada učiniti sve u pregovorima koji slede.

„Drago mi je da kažem da je sastanak bio uspešan i da je sutra radni dan i da sutra u 12 sati krećemo u pregovore sa ’Fijatom‘ u Vladi. Ja ću organizovati pregovore i biti prisutna na pregovorima zato što mi je važno da održim obećanje koje sam dala radnicima i sindikatima da budem tu sa njima dok pregovaramo sa ’Fijatom‘“, istakla je Brnabićeva.

Naglasila je da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći, ali da ne može da garantuje koji zahtevi će biti ispunjeni.

„Ne mogu da garantujem šta ćemo dobiti, rekla sam da Vlada kao manjinski partner ne može da garantuje šta ćemo dobiti, ali mogu da vam garantujem da ću biti tu sve vreme uz vas i da ćemo zajedno pregovarati“, poručila je Brnabićeva radnicima.

Dodala je da će sa svojim timom i ministrom privrede Goranom Kneževićem insistirati da što više zahteva bude ispunjeno.

Fabrika Fijat u Kragujevcu - Sputnik Srbija
Đavo odneo šalu: Fijat iz Srbije — Kragujevac u provaliju

„Videćemo šta ćemo dobiti, ali sindikati su već pobedili u tome da je Vlada uz njih“, rekla je premijerka.

Podsetila je da je pre ovoga bila ministarka državne uprave i lokalne samouprave i navela da nije znala za mnoge probleme sa kojima su se suočavali radnici u „Fijatu“.

„Puno problema ima sa proizvodnim procesom, puno toga može da se reši sa nekim srednjim menadžmentom, ali svakako nešto što je eskaliralo i o čemu mi kao manjinski vlasnik treba da razgovaramo sa većinskim vlasnikom jeste da mislim da Vlada treba da u nadzornom odboru ima ljude koji će mnogo više i mnogo češće da obavaštavaju nas u Vladi o tome šta se dešava u ’Fijatu‘“, ukazala je premijerka.

Zahvalila se i rukovodstvu „Fijata“, sa kojima je tokom dana štrajka imala razgovore i navela da ih je molila za strpljenje. 

„Pored radnika i sindikata koji su pokazali svoju upornost i hrabrost, ja ipak moram da kažem da se zahvaljujem i ’Fijatu‘ zato što sam ovih dana imala razgovore i sa Silvijom Verneti i sa gospodinom Altavilom i da su oni uvek bili spremni za razgovor, makar sa mnom. Molila sam ih za strpljenje dok ne vidimo šta ćemo da uradimo zato što je ’Fijat‘ važan za celu Srbiju, važan je za ove radnike, važan je za Kragujevac, važan je za kooperante, važan je za nas kao Vladu Srbije, važan je za ekonomiju Srbije“, napomenula je Brnabićeva.

„Zbog toga ću se mnogo više posvetiti ’Fijatu‘ kao predsednica Vlade zato što to dugujem i svim ovim ljudima, stvarno divnim ljudima. Imali smo težak sastanak, ali nekako sastanak koji je meni puno značio, gde su oni pokazali stvarno mnogo razumevanja i puno strpljenja“, objasnila je Brnabićeva. 

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da se otkazuje protest koji je bio zakazan za sutra i pozvao je sve radnike „Fijata“ da sutra budu na svojim radnim mestima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala