Vučić: Srpsko-ruski odnosi na dnevnom redu u Vašingtonu

© AFP 2023 / Brendan SmialowskiPogled na Ružičnjak u Beloj kući u Vašingtonu
Pogled na Ružičnjak u Beloj kući u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u Vašingtonu očekuje razgovore važne za Srbiju, da će teme svakako biti srpsko-ruski odnosi, slučaj braće Bitići, kao i paljenje Ambasade SAD u Beogradu, te da će pokušati da dobije podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rešavanja problema na Zapadnom Balkanu.

Vučić je, u izjavi medijima, rekao da danas ima sastanak sa šefom Nacionalne garde SAD, kao i Garde Ohaja, sa kojima će razgovarati o svim našim zajedničkim aktivnostima, vojnoj neutralnosti, stavovima Srbije, saradnje između srpskih i američkih oružanih snaga, o učešću Srbije u međunarodnim misijama pod zastavom UN, o tome kako možemo da doprinesemo nastavku borbe protiv terorizma.

On je podsetio da je Srbija i do sada pomagala i u municiji, ali i u određenim količinama oružja i oruđa.

„Verujem da to možemo da uradimo i ubuduće. To je važan uslov za pripremu svega onoga što dolazi večeras na susretu sa Dejvidom Petreusom i sutra na sastanacima sa američkom poslovnom zajednicom, koji već obavljaju posao u Srbiji i onih koji tek planiraju da dođu, te i sastanaka sa brojnim kongresmenima, ali i najvažniji je svakako sa potpredsednikom Majkom Pensom“, ukazao je Vučić.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik. - Sputnik Srbija
Vučić: Prodavali nam trik da su Rusi dobri samo za umetnost

Preneo je da je u SAD trenutno velika bura oko promene zakon o socijalnoj zaštiti „Obamakeru“, tako da smo u izvesnom zapećku, ali je za Srbiju veoma važno što ima priliku da predstavi svoju politiku.

Prema njegovim rečima ključne teme su regionalna politika, regionalni odnosi, bilateralni odnosi Srbije i SAD.

„Iz najava vidim da će ih zanimati odnos Beograda prema Prištini, i odnos prema Rusiji. Mi ćemo govoriti o našim stavovima i pokušati da dobijemo podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rešavanja problema na Zapadnom Balkanu“, podvukao je on.

Konstatovao je da se i ovaj put, kao i svaki put kada neko od predstavnika zemalja dolazi, vrši artiljerijska paljba, kako bi se pokazalo sa kojim poteškoćama će se suočiti gost i da će morati da odgovara na teška pitanja.

„Čuli smo iz štampe ovde — čak je i jedan kongresmen Eliot Engel, istaknuti albanski lobista, ali i čovek sa kojim smo se više puta sastajala i pokušali da utičemo na njegov stav jer je veoma važan — da Srbija treba da bude izbačena iz Partnerstva za mir zbog bliske saradnje sa Rusijom“, ukazao je Vučić.

Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Vašington traži izveštaje o vojnoj saradnji Srbije i Rusije

Podvukao je da se u stavu Srbije ništa nije promenilo i da se to najbolje vidi po broju vojnih vežbi i aktivnosti.

„Govoreći o tačnom broju vežbi: u 2017. imamo četiri puta više vežbi i aktivnosti sa američkim snagama nego sa ruskim. Pitam se šta li su pojedini kongresmeni čitali ili je to pitanje ’ajde da nekog napadnemo, da izvršimo dodatni pritisak‘. Nema tu uvek dovoljno veze sa realnošću“, smatra Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je Srbija vojno neutralna i da će on taj stav potvrditi.

„Nije pitanje težine pritiska s kojim neko mora da se nosi, već da li postoji čvrsta ili jasna politika. Srbija ima jasnu politiku vojne neutralnosti, nemamo aspiracije da ulazimo u bilo koji vojni savez. Želimo dobru saradnju sa Amerikancima, Rusima i NATO-om i drugima, ali bez ulaženja u bilo koje saveze. Takvu je politiku izglasala Skupština Srbije, prihvatila Vlada i kao predsednik u skladu sa Ustavom moja je obaveza da takvu politiku provodim i predstavljam u svetu“, objasnio je on dodajući da se ne stidi i ne plaši rezultata takve politike.

„Želim da svi veruju u iskrenost Srbije kada o tome govori, a da li ćemo da se naoružavamo na ovaj ili onaj način jeste suvereno pitanje Srbije, kome će, gde, šta i kada da plati. Kupili smo dva ruska helikoptera Mi-17, ali odmah posle toga devet ’Erbasovih‘ nemačko-francuskih helikoptera. To je naša volja, naš novac je u pitanju i naše je da uradimo što je najbolje za zemlju“, naglasio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala