Izrael protiv sporazuma o primirju u Siriji

© REUTERS / Alaa Al-FaqirPogled na sirijski grad Bat koji se graniči sa Golanskom visoravni koju kontroliše Izrael
Pogled na sirijski grad Bat koji se graniči sa Golanskom visoravni koju kontroliše Izrael - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izrael se protivi dogovoru o primirju Rusije i SAD na jugu Sirije, jer on produžava iransko prisustvo u toj zemlji, piše na sajtu lista „Harec“ pozivajući se na premijera Benjamina Netanijahua.
Francuski predsednik Emanuel Makron i izraelski premijer Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Francuska podržava bliskoistočne pregovore

Na sastanku sa novinarima tokom posete Parizu premijer je prvi put izrazio svoj stav prema sporazumima koji su stupili na snagu pre nedelju dana i zaustavili borbe u sirijskim provincijama koje se graniče sa Izraelom i Jordanom.

„Netanijahu je novinarima posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekao da se Izrael protivi sporazumu o prekidu vatre u južnoj Siriji, koji su postigle SAD i Rusija, jer on produžava iransko prisustvo u toj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Viši izraelski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je Izrael svestan nastojanja Irana da značajno proširi svoje prisustvo u Siriji.

Iran ne samo da je zainteresovan za slanje savetnika u Siriju, rekao je zvaničnik, već i za otpremanje velike vojne snage, uključujući i uspostavljanje vazduhoplovne baze za iranske avione i pomorske baze za mornaricu.

„Ovo već menja sliku u regionu u odnosu na ono što je bilo do sada“, rekao je visoki zvaničnik. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala