U Ženevi ništa novo, vidimo se u septembru

© REUTERS / Pierre AlbouyPregovori o Siriji u Ženevi
Pregovori o Siriji u Ženevi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva se nada da će doći do dogovora o zonama bez sukoba u Siriji na novoj rundi pregovora koja će se održati u septembru u Ženevi, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri Odeljenju UN u Ženevi Aleksej Borodavkin.

„U Astani su ostala određena tehnička pitanja (o zonama bez sukoba) koja treba još usaglasiti. Mislim da će to biti urađeno pre početka naredne runde ženevskih pregovora“, rekao je Borodakin.

Po njegovim rečima, Moskva smatra mogućim prelazak na direktne pregovore Damaska i opozicije u septembru. 

Borodavkin je izjavio da Rusija smatra konstruktivnim sedmu rundu pregovora o Siriji koja se sinoć završila u Ženevi — vide se pozitivni rezultati.

Prema rečima diplomate, razgovori o zonama bez sukoba u Siriji pozitivno su uticali na ponašanje opozicije u Ženevi. Stav sirijskog Višeg komiteta za pregogovore se promenio, nisu tražili hitnu smenu Asada. Stalni predstavnik Rusije je takođe naglasio da u redovima „Rijadske" grupe sirijske opozicije ostaju ekstremistički elementi. On je takođe dodao da Moskva pozdravlja činjenicu da Pariz više ne insistira na odlasku sa vlasti predsednika Sirije Bašara Asada.

Borodavkin je izrazio nadu da u perspektivi Damask i opozicija „na zemlji“ neće ometati jedni druge u borbi protiv terorizma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala