Prema izvštajua iz američkog Portlanda, u bolnicu je primljena beba sa opasnom respiratornom infekcijom uzrokovanom streptokokama. Nakon pomne analize, lekari su su zaključili da je infekcija povezana s tim što je majka pojela svoju posteljicu te bakteriju prenela detetu, piše „Dejli bist“.
Sve više žena odlučuje se da proguta posteljicu nakon porođaja. Jedu je sirovu, kuvanu, umešanu u napitak ili sušenu i stavljenu u kapsule, kako bi sprečile ili smanjile negativne posledice porođaja.
Na internetu se mogu čak naći i brojni recepti i kulinarska uputstva za pripremu posteljice na različite načine. Čin jela posteljice nakon porođaja zove se placentofagija.
Reč je o postupku u kojem majka pojede posteljicu, tekućinu i tkivo koji se porode neposredno nakon porođaja deteta. Posteljica je organ koji se stvara u trudnoći odmah nakon začeća i omogućuje detetu razvoj i život u materici, a deluje poput sluzave meduze.
Trend koji je počeo u SAD sve više se širi u Evropi, a kao razlozi za jedenje posteljice navodi se da to često rade životinje, posebno ženke pasa.
Kod većine sisara, majka pregrize pupčanu vrpcu i pojede posteljicu što dodatno utiče na smanjenje krvarenja nakon porođaja, a i na neki način, u divljini se tako „skrivaju dokazi“ kako bi se zaštitili mladunci.
I Tom Kruz pojeo posteljicu
Među popularnim majkama koje su se odlučile na tu praksu jesu i neke zvezde poput Dženuri Džons, Kim Kardašijan, Ketrine Higl…
My experience eating my placenta is up on my app! https://t.co/0aC3YXxIgv pic.twitter.com/xcCEtVCvzb
— Kim Kardashian West (@KimKardashian) 14. decembar 2015.
Tom Kruz, poznat kao i uvrnuti sajentolog, nije odoleo tom trendu i iako nije majka, pojeo je posteljicu svoje bivše supruge Kete Holms.
Zvanična medicina ne priznaje nikakvu dobrobiti od te prakse, i savetuje da se to ne radi zbog stvarne opasnosti od infekcije, posebno ako se posteljica konzumira sirova ili sveža.