Tusk: Srbija u EU na kraju dijaloga sa Prištinom

© AFP 2023 / Andreas SOLAROPredsednik Evropskog saveta Donald Tusk
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Saveta EU Donald Tusk istakao je da Srbija može da računa na punopravno članstvo u EU po završetku reformi i dijaloga sa Prištinom.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić Briselu: Dajte nam okvir, da građane stimulišemo

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao da EU računa na Srbiju, kao što Srbija može da računa na EU.

„Na kraju dijaloga stoji punopravno članstvo Srbije u EU. To je ono što smo obećali u Solunu i što smo spremni da ispunimo“, naglasio je predsednik Evropskog saveta.

„Srbija je napravila svoj geostrateški izbor odlučujući se za evropski put, i tu nema povratka. Nadam se da će posle tog izbora slediti i akcije“, rekao je Tusk.

Takođe, Tusk je pohvalio Vučića za ličnu predanost stabilnosti i bezbednosti regiona koji, kako je dodao, ostaje strateški prioritet EU, kao i zbog toga što se na samom početku mandata sastao sa skoro svim susedima i regionalnim partnerima.

On je predsednika Srbije pozvao da sprovede reforme za jačanje vladavine prva istom snagom i s istom doslednošću kao i reforme u ekonomiji. Predsednik Vučić izjavio je u Briselu da je dobio čvrstu reč predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će Srbija postati članica EU kada ispuni obaveze, ali da nije bilo moguće dobiti konkretan datum.

Osim toga, kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je nešto ranije da je Priština zainteresovana za „početak poslednje faze dijaloga“ sa Beogradom koja bi dovela do međusobnog priznavanja.

„Region je u nekoj vrsti zastoja sve dok nema uzajamnog punog priznavanja Kosova i Srbije — to bi značilo potpunu normalizaciju odnosa dveju država“, naveo je Hodžaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala