Kina klonirala genetski modifikovanog psa

Pratite nas
Tokom proteklih 20 godina, naučnici su postigli značajne uspehe u oblasti kloniranja životinja. Tako je Kina prošle nedelje objavila da je postala prva zemlja na svetu koja je klonirala genetski dizajniranog psa. Klonirani bigl nazvan je Long Long. On nije samo prvi klon stvoren od genetski modifikovanog psa, već je i prvi klonirani pas.

Proces kloniranja pasa može da potraje od dva pa do više meseci. U okviru jednog eksperimenta naučnici pokušavaju da kloniraju 10 pasa, ali modifikacije u genomu mogu da se dobiju kod samo dve jedinke. Istovremeno, nije moguće predvideti stepen uspešnosti.

Genetski modifikovani psi zadržavaju reproduktivne sposobnosti i mogu da se razmnožavaju od 10. meseca. Modifikacije gena se prenose na sledeću generaciju.

Životni vek ovakvih pasa ne razlikuje se od onih „običnih“. Neki mediji nazvali su Long Longa „superpsom“, ali se naučnici koji su ga stvorili ne slažu se s tim. U budućnosti će psi oboljevati od ljudskih bolesti, pa stoga ne mogu biti nazvani „superpsima“.

Tehnologija genetskog modifikovanja ima veliku važnost za razvoj medicine, jer pomaže u tretmanu tumora i genetskih bolesti.

Naredni korak u istraživanjima kineskih naučnika moglo bi da bude kloniranje mačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala