Izručenje građana Srbije zbog ubistva na Zakintosu zavisi od Grčke i SAD

© AFP 2023 / Robert ATANASOVSKIGrčka policija
Grčka policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je spremna da pruži svu pravnu pomoć ako to bude potrebno u postupku koji bi eventualno mogao da bude pokrenut u Grčkoj protiv državljana Srbije osumnjičenih za ubistvo Amerikanca na ostrvu Zakintos.
Bakari Henderson - levo - Sputnik Srbija
Ko je momak iz Teksasa, ubijen u tuči na Zakintosu

Kuburovićeva je objasnila da je sada neophodno sačekati da vidimo šta će da kaže istražni sudija, odnosno da li će krivični postupak protiv osumnjičenih biti pokrenut, kao i koja će biti kvalifikacija eventualnog krivičnog dela.

Prvo saslušanje koje je bilo zakazano za ponedeljak odloženo je za sutra, i osumnjičeni će imati mogućnost da postupak prate na srpskom jeziku i na taj način se bolje upoznaju sa predmetom, rekla je Kuburovićeva.

Što se pak tiče pisanja medija da SAD traže izručenje osumnjičenih kako bi im se sudilo na teritoriji te zemlje, Kuburovićeva je rekla da to sada isključivo zavisi od sporazuma o međunarodnoj pomoći koji imaju Grčka i SAD.

Zakintos - Sputnik Srbija
Srbija na potezu: Kako sprečiti izručenje mladića sa Zakintosa — Americi

Napomenula je da i Srbija i SAD imaju takav sporazum, ali da on, kako je objasnila, nije stupio na snagu jer ga Amerika još nije ratifikovala.

Kuburovićeva je, međutim, rekla da ovaj slučaj koji se dogodio na Zakintosu nema nikakve sličnosti sa slučajem Miladina Kovačevića, koji je pre nekoliko godina u jednoj tuči u SAD naneo teške telesne povrede američkom državljaninu.

Ministarka je kazala i da su Ministarstvo pravde i predstavnici Ambasade Srbije u Grčkoj u stalnom kontaktu sa porodicama osumnjičenih.

Podsetila je i da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom boravka u Grčkoj o ovom slučaju razgovarao sa tamošnjim ministrom policije.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala