Uhapšeno više od 20 osoba na protestima Kju kluks klana

© REUTERS / Jonathan ErnstČlanovi organizacije Kju kluks klan sukobljavaju se sa neistomišljenicima u Šarlotsvilu, u američkoj državi Virdžinija
Članovi organizacije Kju kluks klan sukobljavaju se sa neistomišljenicima u Šarlotsvilu, u američkoj državi Virdžinija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija američke države Virdžinija uhapsila je 23 osobe na demonstracijama rasističke organizacije Kju kluks klan, javio je „Njujork tajms“.

List navodi da je skupu prisustvovalo više od hiljadu ljudi, od kojih su 50-tak članovi klana obučeni u bele kape i ogrtače. Demonstranti su protestovali protiv odluke lokalnih vlasti da uklone spomenik generalnu Konfederativnih Američkih Država Robertu Edvardu Liju.

​Robert Edvard Li jedan je od najpoznatijih komandanata vojske Konfederacije, međutim vlasti Šarlotsvila odlučile su da demontiraju spomenik. Protiv grada je podneto nekoliko tužbi i u maju ove godine sud je suspendovao odluku o rušenju.

Međutim, na desetine ljudi izašlo je na koordinisanu akciju protesta insistirajući da je general Li deo istorije američkog juga. Na ulice su izašli i njihovi protivnici. Njih i pristalice Kju kluks klana delile su metalne barikade i kordoni policije.

Prema rečima policije, tokom demonstracija došlo je do tuče, a policija je bila prinuđena da koristi suzavac. Uhapšene su 23 osobe, a troje je hospitalizovano. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala