Glas onih koji su preživeli pakao logora NDH

Sputnjik intervju - Ivan Jović i Monja Jović
Pratite nas
Gosti Sputnjika večeras od 21 sat su reditelj i direktorka dokumentarnog filma „Zaveštanje“, svedočanstva onih koji su preživeli genocid u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, Ivan i Monja Jović. Posle beogradske premijere, film je prikazan u Republici Srpskoj, a interesantna je činjenica da je najviše publike imao u Hrvatskoj.

S autorima razgovaramo posle projekcije na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, gde je „Zaveštanje“ prikazano kao poseban gost festivala.

Pitaćemo ih kako je publika u zemlji sa jakom antifašističkom tradicijom reagovala na ovo ostvarenje, koje pored umetničkog ima i veliki značaj kao istorijski dokument o događajima o kojima se poslednjih sedamdeset godina na našim prostorima uglavnom ćuti.

Govorićemo o mučnom nasleđu genocida, počinjenog ne samo u logorima već i na kućnom pragu, koje žrtve, junaci filma, nose kroz život bez mržnje i osvetoljubivosti.

Autore ćemo pitati i šta je presudilo da u našem narodu gotovo da ne postoji kultura sećanja.

Saznajte i na koji način će film ubuduće biti promovisan i koje su svetske institucije zainteresovane da raspolažu ovim dragocenim arhivskim materijalom, snimljeno je stotinu ljudi koji su prošli Jasenovac i dečje logore u NDH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala