Vasko Popa opet među Srbima

Orbita kulture 08.07.
Pratite nas
U emisiji „Orbita kulture” otkrivamo da li je Vasko Popa, pesnik za koga su svetske poete davno utvrdile da je kandidat dostojan Nobelove nagrade, danas — 95 godina od rođenja — pomalo skrajnut i zaboravljen i da li će spomenik koji će mu biti podignut u blizini Tašmajdana vratiti pesnika „Kore” i „Nepočin polja” među nas.

O piscu, prevodiocu, umetniku koji je u svoje delo uneo i humor i mistiku, i modernost i jezik narodnih bajalica i brzalica, razgovarali smo sa poznavaocima njegovog dela, Predragom Petrovićem sa Filološkog fakulteta, Svetlanom Šeatović sa Instituta za književnost i Aleksandrom Jovanovićem, profesorom Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Slušajte nas i saznajte šta je ostalo od nekadašnjeg jugoslovenskog izdavačkog giganta — „Dečjih novina“ iz Gornjeg Milanovca, o kome svedoči i nedavno otvorena izložba u Narodnoj biblioteci Srbije.

Šta svojim teatarskim čitanjem umetnosti ali i stvarnosti poručuje „Novi tvrđava teatar“, festival koji se sutra zatvara u Vili „Stanković“ u Čortanovcima, otkriva nam njegov osnivač i selektor Vida Ognjenović.

Koliko je isplativo objavljivati dela namenjena elitnoj publici i da li se i koliko knjigama može menjati i izoštravati pogled na svet, za Sputnjikovu „Orbitu kulture“ govori Bora Babić, vlasnica i glavna urednica „Akademske knjige“ iz Novog Sada. Saznajte i šta nas očekuje na ovogodišnjem „Boljšoj festivalu“ koji počinje za nekoliko dana, ko su gosti i kakva će se muzika svirati na Mećavniku.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala