Priština ima još samo jedan zahtev prema Beogradu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPriština - Kosovo
Priština - Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovo ima samo jedan interes — da bude priznato i prepoznato od strane Beograda kao nezavisna i suverena država, ništa drugo ih ne zanima.
Albanksa zastava na izlogu u Prištini - Sputnik Srbija
Tačiju stižu poruke iz Prištine: Ne može to tako sa Beogradom

Izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija da je dijalog Beograda i Prištine pri kraju, te da se očekuje istorijski sporazum dveju strana, može biti realna isključivo ukoliko Srbija to dozvoli, budući da apsolutno sve što se tiče nezavisnosti Kosova zavisi od Beograda, izjavio je za Sputnjik politikolog Stevan Filipović.

Kako je rekao, bez Srbije Kosovo ne bi dobila ni pozivni broj — to je isključivo Beograd učinio.

„Tako i funkcionišu UN, bez Srbije nema ničega. Ne znam kako veliki stručnjaci to ne mogu da razumeju. Za sve se apsolutno pita Srbija i to svima mora da bude jasno“, istakao je Filipović.

Govoreći o težini Tačijeve izjave, Filipović je rekao da je od njegove mnogo važnija izjava odlazeće kosovske ministarke za dijalog i donedavne šefice delegacije Kosova u dijalogu Beograda i Prištine Edite Tahiri, koja je rekla da će u drugom delu godine biti definisan okvir za „obostrano priznavanje“.

„Mislim da je ta izjava ogolila čitavu priču briselskog dijaloga, koji je počeo 2013. godine. Kosovo ima samo jedan interes — da bude priznato i prepoznato od strane Beograda kao nezavisna i suverena država, ništa drugo ga ne zanima. Sve ovo što vidimo je jedna velika šarena laža, jedino je priznanje državnosti bitno i oni to pokušavaju da ostvare“, istakao je.

Pristalice Ramuša Haradinaja u Prištni - arhivska afotografija - Sputnik Srbija
Priština puca po šavovima — Tači pred „sačekušom“

Prema njegovim rečima, odustalo se čak i od sukcesivnog priznavanja Kosova koje se sprovodilo još dok je Borko Stefanović učestvovao u pregovorima, a Priština insistira da se taj proces sprovede na jesen, kako bi u proleće sledeće godine imala zaokružen i potpisan sporazum sa Beogradom, nakon čega bi započela proces demarkacije granica, kao što je to slučaj sa Crnom Gorom.

Podsetimo, Tači je po povratku iz Brisela, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Federike Mogerini, šefice evropske diplomatije, pored toga što je rekao da će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti gotov, pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se pridruže procesu, ocenivši da je došlo vreme da se započne snažniji i značajniji dijalog koji bi vodio ka kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Samo nekoliko dana ranije, Tahirijeva je pričala na istu temu, rekavši koja je rekla da će u drugom delu godine biti definisan okvir za uspostavljanje vremenske dinamike obostranog priznavanja, kako bi, možda, do proleća sve to i bilo završeno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala