Ruska vojska otkrila tajna dokumenta o ratu protiv Japana

© Sputnik / Nikolay Maksimov Sovjetski tenkovi T-34 u napadu
Sovjetski tenkovi T-34 u napadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije skinulo je oznaku tajnosti sa više od 30 dokumenata o saradnji SSSR-a i Kine u periodu od 1937. do 1945. godine u borbi protiv Japana, izjavila je glavni arhivar Centralnog arhiva vojnog resora Viktorija Kajaeva.
Ruski specijalci u gas maskama - Sputnik Srbija
Ruska vojska dobila gas maske nove generacije

Predstavnik Ministarstva odbrane saopštio je da su oznake tajnosti sa dokumenata skinute uoči Treće međunarodne vojno-naučne konferencije, posvećene 80. godišnjici od početka agresije Japana na Kinu i odlučujućem doprinosu Sovjetskog saveza u završnici rata.

Prema rečima Kajaeve, specijalno za konferenciju oznaka tajnosti je skinuta sa 34 dokumenta Centralnog arhiva Ministarstva odbrane koji odražavaju odnose SSSR i Kine.

„Najinteresantniji i jedinstveni dokument je tekst ultimatuma maršala Vasiljevskog koji je poslat glavnom komandantu Kvantunske armije“, saopštila je Kajaeva.

U dokumentima se otkrivaju detalji o pomoći koju je SSSR pružio Kini, između ostalog o pomoći u obuci vojnih stručnjaka i kineskih pilota, kao i o materijalnoj i vojno-tehničkoj pomoći.

Konferencija će biti održana od 5. do 6. jula u Moskvi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala