Ruska crkva u Beogradu sutra obeležava Dan porodice, ljubavi i vernosti (video)

© WikipediaHram Svete trojice u Beogradu, poznatiji kao Ruska crkva, podignut je 1924. godine. U temeljima je grumen zemlje donet iz Rusije.
Hram Svete trojice u Beogradu, poznatiji kao Ruska crkva, podignut je 1924. godine. U temeljima je grumen zemlje donet iz Rusije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Podvorje Ruske pravoslavne crkve u Beogradu i Ruski dom pozivaju sugrađane i vernike da u četvrtak, 6. jula, zajedno proslave Dan porodice, ljubavi i vernosti, koji je uspostavljen u znak sećanja na blagovernog kneza Petra Muromskog i njegovu suprugu Fevroniju.

Taj praznik se u Beogradu obeležava već treću godinu zaredom, uz podršku Srpske pravoslavne crkve.

Naime, starešina podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev objašnjava da su bračni par Petar i Fevronija živeli u 13. veku, kanonizovani su na crkvenom saboru 1547. godine, a pravoslavni vernici ih slave kao zaštitnike porodice i braka.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Čepurin: Zajedno sa Srbijom do prijateljstva sa Istokom i Zapadom (video, foto)

Kako kaže, do sada je taj praznik zadobio sveopštu ljubav i popularnost u Srbiji.

Svi koji su zainteresovani mogu da prisustvuju liturgiji koja će početi u devet časova u Ruskoj crkvi na Tašmajdanu, dok će vernici moći i da se pričeste iz ruku njegove svetosti patrijarha Irineja.

Po završetku liturgije u Ruskom domu u Beogradu biće organizovan prijem, gde će direktorka „Rosotrudničestva“ Ljubov Gljebova, pod čijom kapom se nalazi mreža ruskih kulturnih centara u svetu, zajedno sa patrijarhom Irinejom, uručiti nagrade i povelje bračnim parovima koji su 25 i više godina u braku.

Tarasjev takođe kaže da ova inicijativa ima podršku Fondacije za socijalno-kulturne inicijative čiji je predsednica Svetlana Medvedev, supruga ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, te samim tim ovaj praznik unutar Ruske Federacije ima dodatnu težinu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala