Nemoć ili diplomatija: Ovo je jedini odgovor Katara arapskim zemljama

© REUTERS / Naseem ZeitoonZigmar Gabrijel i šeik Mohamed bin Abdulrahman el Tani
Zigmar Gabrijel i šeik Mohamed bin Abdulrahman el Tani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman el Tani izjavio je da je nemoguće ispuniti zahteve arapskih zemalja u vreme diplomatske krize u Zalivu, u trenutku kada se približava rok koji je dat toj zemlji da na njih odgovori.

El Tani je na konferenciji za novinare u Dohi rekao da je lista zahteva zemalja koje su izolovale Katar „nerealna i nesprovodiva“.

„Nije reč o terorizmu, govori se o ukidanju slobode govora“, rekao je šef katarske diplomatije na konferenciji za novinare, nakon što je razgovarao sa nemačkim kolegom Zigmarom Gabrijelom, prenosi AFP.

Noćni pogled na Dohu, prestonicu Katara - Sputnik Srbija
Dokument koji ceo svet čeka: Katar predao odgovor na zahteve arapskih zemalja

On je dodao da je odgovor njegove zemlje na zahteve arapskih zemalja, koji je predat posredniku u Kuvajtu, dat u kontekstu poštovanja državnog suvereniteta, naglasivši da je Doha pokazala dobru volju i inicijativu.

El Tani je sankcije uvedene Kataru nazvao nelegalnim, a Ujedinjenim Arapskim Emiratima je poručio da prestanu da ugrožavaju reputaciju Katara, preneo je Rojters.

On je naveo da Doha traži rešenje za krizu na osnovu dijaloga.

„Država Katar je usvojila veoma konstruktivan stav od početka krize. Pokušavamo da postupamo zrelo i da razgovaramo o toj stvari“, rekao je on.

Katar je juče odgovorio na listu zahteva Saudijske Arabije i njenih saveznika, nakon što su te zemlje pristale da vlastima u Dohi daju još 48 sati za odgovor na pritužbe, posle isteka prvobitnog roka.

AFP navodi da još nije poznato šta stoji u odgovoru, ali je neimenovani zalivski zvaničnik kazao toj agenciji da je ministar spoljnih poslova Šeik Mohamed bin Abdulrahman el Tani predao odgovor tokom kratkotrajne posete Kuvajtu, posredniku u ovoj krizi.

Grupa arapskih zemalja produžila je rano jutros krajnji rok Kataru da odgovori na listu njihovih zahteva do sutra uveče u ponoć.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala