Američki ratni brod kod ostrva Trajton, Peking besni

© AFP 2023 / STRJužno kinesko more
Južno kinesko more - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ratni brod prošao je blizu ostrva Trajton, koje je pod kontrolom Kine u Južnom kineskom moru.
Američki vojni brod u Južno kineskom moru - Sputnik Srbija
Kina traži da brod SAD napusti Južnokinesko more

Do toga je došlo u operaciji namenjenoj da pokaže kako postoji sloboda plovidbe u tim osporavanim vodama, rekao je jedan američki zvaničnik.

Brod „Ju-Es-Es stetam“ prošao je na manje od 12 nautičkih milja od ostrva Trajton (Triton), u okviru Paracelskog arhipelaga koji je okupirala Kina ali na koji takođe polažu pravo Tajvan i Vijetnam, rekao je taj zvaničnik za Frans pres.

Akcija koja će verovatno izazvati bes Pekinga, druga je u Južnom kineskom moru od dolaska na vlast administracije Donald Trampa u SAD u januaru. Prvi put se to dogodilo 25. maja u arhipelagu Spratli, koji je nešto južnije.

Operacije kojim se demonstrira sloboda plovidbe namenjene su da ospore suverenitet Kine ili bilo koje druge zemlje nad vodama oko tih ostrva u očekivanju diplomatskog rešenja ovog pitanja. 

Protesti u Južnoj Koreji zbog postavljanja američkog raketnog štita THAAD - Sputnik Srbija
SAD dovezle raketni štit, sukobi u Južnoj Koreji, Kina se buni (video)

Kina polaže pravo na veći deo Južnog kineskog mora, uključujući i zone vrlo blizu obala brojnih južnoazijskih zemalja.

Peking je zauzeo Paracelski arhipelag i više ostrvaca i grebena arhipelaga Spratli, koji su veštački povećani da prihvate potencijalne vojne baze.

Prema američkom Centru za specijalizovane studije AMTI, Kina je nedavno proširila svoje instalacije na ostrvu Trajton novom pistom za helikoptere. 
Ostrvo Trajton poznato je po tome što se na njegovom tlu nalazi nacrtana velika kineska zastava koja se vidi na satelitskim snimcima, rekao je taj izvor.

Prema Pentagonu, SAD su sprovele 2016. godine operacije za slobodu plovidbe oko 22 priobalske zemlje, među kojima su mnoge saveznici ili partneri SAD.  

Izvor: Beta, B 92 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala