Svi smo mi deca Nemanjića

© WikipediaStefan Nemanja, freska u manastiru Studenici
Stefan Nemanja, freska u manastiru Studenici - Sputnik Srbija
Pratite nas
U okviru Sajma knjiga u Andrićgradu, u Andrićevom institutu predstavljena je trilogija „Nemanjići” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, koja se sastoji iz knjiga „U ime oca”, „Dva orla” i „U ime sina”.

Za oslikavanje knjiga bio je zadužen Dragan Paunović, slikar, strip-autor i ilustrator.

Nemanjići u senci Kosovskog mita

„Velika je privilegija predstavljati ove knjige. Ova trilogija je nešto što bi zaista moglo da nas obraduje. Pri prvom susretu sa njegovim rukopisima, a to je bilo pre ’Sibira‘, video sam da je u pitanju ogroman dar. Ova trilogija je zamišljena kao vrsta popularnog štiva, ali je ipak ispalo da je u pitanju visoki domet. Ove knjige nas povezuju sa našim precima i osnovna ideja jeste da smo svi mi deca Nemanjića. Imamo živu, rodbinsku vezu sa onom dinastijom koja nas je stvorila. U pitanju je povratak u tradiciju i oživljavanje našeg duha. Odlazak u to doba je povratak u sigurno i vraćanje našoj veri i poeziji, a knjige su zaista poetski značajne. Kecmanović i Stojiljković su u stanju da prizore markiraju i izlože ih uz minimum retoričke građe. Jezik je veoma moćan i poetičan, ali veoma precizan i savremen. Može se reći životvoran. Sve ovo je dovoljno da ove knjige proglasimo bestselerom, a važno je, u ovom trenutku, da one svedoče o nama“, rekao je na promociji Želidrag Nikčević.

© S. GarićU okviru Sajma knjiga predstavljena je trilogija „Nemanjići” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.
U okviru Sajma knjiga predstavljena je trilogija „Nemanjići” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića. - Sputnik Srbija
U okviru Sajma knjiga predstavljena je trilogija „Nemanjići” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

„Ovo bi trebalo da bude prva u nizu trilogija o Nemanjićima koje planiramo da napišemo. Kada je ideja o snimanju filma i serije o Nemanjićima, koju bismo mi pisali, propala, mi smo se odlučili na ovaj poduhvat. Ova ideja o seriji ispisanih trilogija bi obuhvatala kompletan period vladavine Nemanjića. Od filmske ideje ostala je zamisao da knjige budu ilustrovane, što je vrlo dobro i vrlo bitno. O Nemanjićima Srbi znaju vrlo malo, iako se o tome dosta pisalo. Mi smo osetili potrebu da tu temu približimo široj publici, a i ilustracije doprinose boljem prihvatanju knjiga. Osnovna zamerka je bila da su knjige neobimne. One su prosto, da kažemo, ekonomične. One zaista nisu obimne, ali su sasvim dovoljne za početno upoznavanje sa Nemanjićima, tačnije, u ovom slučaju, sa Stefanom Nemanjom. Nadam se da smo, pored svega toga, uspeli da, kombinujući činjenice i kontrolisanu maštu, postignemo maksimum ponudivši Nemanjinom životu jednu zaokruženost i smisao“, reči su pisca Vladimira Kecmanovića.

Izvor: Iskra

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala