Putin: Treba jačati odnose Rusije i Nemačke

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel
Predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je zadovoljan zbog razvoja odnosa između Moskve i Berlina, uprkos teškoćama u poslednje vreme, kao i da računa na jačanje i razvoj postignutih rezultata.
Ministri spoljnih poslova Rusije i Nemačke, Sergej Lavrov i Zigmar Gabrijel na konferenciji za medije u Krasnodaru - Sputnik Srbija
Da li je ovo prva ozbiljna najava sastanka Putina i Trampa?

„Na nacionalnom nivou naši odnosi se razvijaju i pored određenih teškoća“, konstatovao je šef ruske države na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Zigmarom Gabrijelom u Kremlju.

Putin je istakao da se „povećava trgovinski obrt i ove godine je prvi put dostigao značajan nivo“. Prema mišljenju ruskog predsednika, „postoje i drugi pozitivni pomaci“.

„Zbog toga nam je veoma drago, to treba jačati i nadam se da će i Vaša poseta takođe tome doprineti“, rekao je Putin Gabrijelu.

Ruski lider pohvalio je Krasnodarsku konferenciju partnerskih gradova dveju zemalja na kojoj je učestvovao nemački ministar.

„Dobili smo najviše aplauza kada se govorilo da uprkos političkim razlikama treba promovisati približavanje, a ne podelu ljudi“, preneo je Gabrijel svoje utiske sa foruma Putinu.

O grupi G20

Ruski predsednik je istakao da Moskva deli prioritete „Grupe dvadeset“, kojom predsedava Nemačke, i učiniće sve kako bi ispunila buduće sporazume.

Američki predsednik Donald Tramp obraća se predstavnicima medija u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Čija će biti poslednja: Tramp hoće sa Putinom, administracija mu ne da

„Savezna Republika se priprema za veliki forum, forum ’velike dvadesetorke‘. Delimo prioritete koji su izabrani“, rekao je Putin.

„Učinićemo sve što je u našoj moći da realizujemo sporazume, koji će, uveren sam, biti postignuti tokom ove saradnje“, dodao je ruski lider.

Samit „dvadesetorke“ biće održan u Hamburgu 7. i 8. jula.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel veruje da će tokom samita u Hamburgu biti organizovan sastanak predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov - Sputnik Srbija
Rusija: Svaki kontakt sa Trampom je važan

„Samit ’Grupe dvadeset‘ biće veoma krupan događaj. Nadamo se da ćemo na marginama tog događaja uspeti da Vas povežemo sa predsednikom SAD“, rekao je Gabrijel predsedniku Rusije.

Nemački ministar je istakao da se Berlin nada da će na samitu G20 biti postignut sporazum o klimi.

„Verujemo u moć dijaloga između predstavnika dvadeset država koji će se tamo nalaziti. Pred nama je mnogo posla“, dodao je Gabrijel.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala