Englesku trese skandal: Kako se namešta domaćin mondijala

© AFP 2023 / Anthony DevlinDejvid Kameron i princ Vilijam
Dejvid Kameron i princ Vilijam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Princ Vilijem i bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron prisustvovali su sastanku na kojem se razgovaralo o razmeni glasova između Engleske i Južne Koreje za vreme izbora države-domaćina svetskog šampionata u fudbalu 2018. i 2022. godine, navodi se u izveštaju bivšeg šefa Istražne palate Komiteta za etiku FIFA Majkla Garsije.
Sedište FIFA u Cirihu - Sputnik Srbija
FIFA: Ruski fudbaleri nisu dopingovani

FIFA je objavila kompletan izveštaj o istrazi procedure izbora zemalja-domaćina svetskog prvenstva 2018. i 2022. godine. Engleska je podnela kandidaturu za održavanje svetskog prvenstva 2018. godine, a Južna Koreja 2022. godine, ali su na kraju održavanje turnira dobile Rusija i Katar.

U Garsijinom izveštaju se govori da je predstavnik engleske kompanije koja je podnela zahtev, Džef Tompson, potvrdio da je u društvu Kamerona i princa Vilijama imao u decembru 2010. godine sastanak sa u tom trenutku potpredsednikom FIFA Čong Mondžunom u jednom hotelu u Cirihu uoči procedure izbora domaćina dva mundijala.

Dejvid Kameron - Sputnik Srbija
Kameron kandidat za generalnog sekretara NATO-a?

„Premijer je zamolio Čong Mondžuna da glasa za kandidaturu Engleske. Taj je odgovorio da će to uraditi ako Tomson dâ svoj glas Koreji. Tompson je pristao“, navodi se u izveštaju na osnovu podataka koje je dala engleska delegacija. Čong Mondžun je porekao da se sastanak održao.

Kasnije je Mondžun nameravao da učestvuje u izboru za novog šefa FIFA u februaru 2016. godine, ali je u oktobru 2015. godine bio suspendovan iz komiteta FIFA za etiku za fudbalske poslove na šest godina. U Garsijinom izveštaju se govori i da nisu otkrivena nikakva kršenja ruskog organizacionog komiteta „Rusija 2018“ tokom kampanje za kandidaturu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala