Oko 1.000 muškaraca i žena učestvovalo je u dvema studijama koje su sproveli psiholozi Kristina Sagioglu i Tobijas Grajtemejer.
Od ispitanika je traženo da napišu koliko su uživali u slatkim, kiselim, slanim i gorkim ukusima. Zatim su ih podvrgli testu ličnosti kako bi utvrdili simptome antisocijalnog ponašanja kao što su agresija, manipulacija, psihopatija i zastupljenost narcizma i svakodnevnog sadizma.
Istraživači su uočili jasnu vezu između antisocijalne tendencije i naklonjenosti gorkim ukusima.
„Rezultati obe studije potvrdili su hipotezu da je ovaj fenomen povezan sa zlom crtom ličnosti, pre svega sa sadizmom i psihopatijom“, navodi se u studiji nedavno objavljenoj u časopisu „Apetit“.
Učesnici koji su izabrali gorke ukuse, kao što su crna kafa, gazirana voda, rotkvice i celer, pokazali su više sklonosti ka antisocijalnim osobinama za razliku od onih koji su se odlučili za slatkiše.
Prethodne studije koje su sproveli mnogi sociološki istraživači pokazale su da postoji direktna veza između onoga što jedete i onoga kako vas drugi vide. Na primer, na osnovu jedne studije zaključeno je da će ljudi koji vole slatku hranu verovatno u očima drugih biti pristojni i lepi.