Saudijci sprečili napad na glavnu islamsku svetinju

© REUTERS / Saudi News Agency/Handout via REUTERSSaudijski policajci na mestu gde se bombaš-samoubica razneo u Meki
Saudijski policajci na mestu gde se bombaš-samoubica razneo u Meki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Službe bezbednosti Saudijske Arabije sprečile su u petak teroristički napad na Svetu džamiju u Meki, glavnu svetinju islamskog sveta u čijem centru se nalazi Kaba. Tokom operacije neutralisanja samoubice ranjeno je pet policajaca i šest stranaca, a vlasti su saopštile da je napad pripreman iz inostranstva.
Saudijski princ Muhamed bin Salman el Saud - Sputnik Srbija
Saudijski kralj smenio princa princem

Incident se dogodio dan pre Id el Fitre (Ramazanski bajram koji 2017. godine pada 25. juna), jednog od dva glavna praznika islama kojim se obeležava kraj svetog meseca Ramazana.

Sprečeni napad

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kraljevine saopštilo je da su napadači pronađeni na tri mesta, u Džedi i u dva mesta u Meki, u četvrtima Asili i Adžijadu. Druga četvrt nalazi se u neposrednoj blizini Svete džamije.

„Snage bezbednosti osujetile su planirani teroristički napad protiv bezbednosti Svete džamije i vernika“, citirala je državna novinska agencija SPA izjavu Ministarstva.

Muškarac koji se spremao da izvrši napad otkriven je i blokiran u dvospratnoj kući u Adžijadu, ali je on otvorio vatru na policiju, a onda aktivirao eksplozivnu napravu.

Kuća se od eksplozije srušila, a šest stranaca je ranjeno i hospitalizovano. Pet pripadnika MUP-a zadobilo je lakše povrede.

Obaveštajne službe uhapsile su pet osoba u vezi sa planiranim napadom, uključujući i jednu ženu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Njihova imena nisu navedena u interesu istrage.

Napad režiran u inostranstvu

Policija nastavlja da prikuplja dokaze na licu mesta i pokušava da utvrdi identitet bombaša-samoubice, navodi se u saopštenju.

Saudijski kralj Salman - Sputnik Srbija
Saudijska Arabija: Ne treba nam turska baza

Istovremeno, Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije saopštilo je da je napad u Meki pripremljen u inostranstvu.

Cilj planiranog napada bio je destabilizacija bezbednosti i stabilnost u zemlji, saopštilo je Ministarstvo.

„Teroristička mreža čiji su planovi osujećeni, narušila bi svaku svetinju napadom na Svetu džamiju… Oni su ispunjavali planove kojima se kontrolisalo iz inostranstva i koji su imali za cilj da naruše bezbednost i stabilnost zemlje“, navodi agencija SPA saopštenje Ministarstva.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala