Ozbiljna država: Crna Gora kupuje helikoptere, radare, oklopna vozila...

© REUTERS / Paul HannaNATO helikopteri AH-64 Apač
NATO helikopteri AH-64 Apač - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora će na odbranu u prvim godinama članstva u NATO-u potrošiti gotovo 110 miliona eura, kazali su iz Ministarstva odbrane.
Zastava Crne Gore se vojori iznad Kotora - Sputnik Srbija
Tresla se Crna Gora, u Srbiji tlo mirno

Sredstva će ulagati po prioritetima. U ovom trenutku to su, kako su rekli, nabavka helikoptera, radara za nadzor vazdušnog prostora i oklopnih vozila. Što se tiče modernizacije, već je započeta konverzija raketnih topovnjača u patrolne brodove.

„Za nabavku i modernizaciju opreme najvećeg prioriteta planirana su i najveća sredstva, u visini od 70.800.000 evra, za period do 2020. godine. U ovu grupu ulaze svi gorenavedeni prioriteti. Za nabavku i modernizaciju opreme srednjeg prioriteta planiran je iznos od 22.845.000 evra, i za prioritete najnižeg nivoa iznos od 16.250.000 evra“, saopšteno je „Vijestima“ juče iz Ministarstva.

Delegacija Ministarstva, sa ministrom Predragom Boškovićem na čelu, obišla je početkom nedelje vodeći vazduhoplovni sajam — „Le Burže“ u Francuskoj.

„Vijesti“ su u petak objavile da bi vojska mogla uskoro biti pojačana sa tri helikoptera, radarom i oklopnim vozilima da bi ti troškovi, prema nezvaničnim informacijama, mogli iznositi od oko 45 do maksimum 50 miliona evra.

Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija
Pred vratima NATO-a: Ukrajina sanja da postane Crna Gora

Na pitanje da li je na sajmu dogovorena kupovina i, ukoliko jeste, sa kojim kompanijama i koja oprema je u pitanju, iz Ministarstva su juče kazali: 

„S obzirom na to da je reč o nabavkama velike vrednosti, koje će se finansirati kroz višegodišnje (5 i više godina) izdvajanje sredstava, tokom sastanaka su uglavnom ostvareni inicijalni kontakti koji predstavljaju početak moguće saradnje“.

Međutim, nisu odgovorili na pitanje da li je zainteresovana konkretno za tri helikoptera i o kojim modelima je reč.

O tome će se odlučivati najverovatnije do kraja jula, a sredstva bi se obezbedila od prodaje stare i nepotrebne opreme, a deo je predviđen budžetom i od donacija.

„Sredstva koja dobijemo od prodaje zastarelih i dotrajalih sistema uložićemo u modernizaciju i nabavku novih, modernijih i efikasnijih sistema“, pojasnili su juče.

Ministarstvo računa i na novac od donacija, a oklopna vozila bi nabavili od nemačke donacije od 2,1 milion evra i američke, čiji će iznos uskoro biti utvrđen.

Crna Gora postala je članica NATO-a 5. juna, a Bošković bi trebalo 29. juna da učestvuje na sastanku ministara odbrane zemalja-članica u Briselu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala