Opet u fokusu: Ploča sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu (ne) ostaje

© AP Photo / Darko BandicZastava "Za dom spremni"
Zastava Za dom spremni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nadgornjavanje oko postavljene spomen ploče pripadnicima HOS u Jasenovcu, na kojoj je isklesan ustaški poklič „Za dom spremni” traje duže od pola godine u vrhu hrvatske vlasti, a danas se to pitanje ponovo našlo u fokusu hrvatske javnosti, nakon što Večernji list objavio da je Ministarstvo uprave ocenilo da nema zakonskog osnova za njeno uklanjanje.

Premijer Andrej Plenković, koji je ranije ove sedmice rekao da je to ministarstvo zadužio da sačini „dubinsku analizu“ tog pitanja je to odmah demantovao rekavši da nije tačno da je vlada odlučila da sporna ploča u Jasenovcu ostaje.

Večernji list, doduše, nije ni naveo da je vlada odlučila da pomenuta ploča ostaje u Jasenovcu, ali je preneo, pozivajući se na svoje izvore, da je Ministarstvo uprave ocenilo da nema zakonskog osnova za njeno uklanjanje.

Ivo Josipović - Sputnik Srbija
Josipović: Mera hrvatstva je koliko se ne voli Srbija

Izvor lista je rekao i da je takvo mišljenje dostavljeno vladi, koja će ga potom proslediti parlamentu na odlučivanje.

Plenković, koji se nalazi u Briselu, demantovao je da sporna spomen ploča sa ustaškim pozdravom „za dom spremi“ ostaje u Jasenovcu.

„Neistinita je informacija o odluci vlade da će ploča HOS-a s natpisom ’za dom spremni‘ ostati u Jasenovcu“, kazao je premijer Plenković u Briselu, prenela je regionalna N1 tv.

Upitan treba li ta ploča tamo da ostane, Plenković je odgovorio:

„Sve sam rekao u intervjuu neki dan. To je tema o kojoj treba razgovarati sa svim partnerima u vladi. U intervjuu sam rekao sve, pročitajte ga. Kad to bude tema u Evropskom Savetu, onda ćemo o tome pričati“, rekao je Plenković.

Potom se oglasila i Hrvatska narodna stranka, nova članica vladajuće koalicije, iz koje poručuju da spomen ploča pripadnicima HOS-a može da ostane u Jasenovcu, ali bez ustaškog pozdrava.

„Stav HNS-a o natpisu na ploči HOS-a vrlo je jasan. Pozdrav ’za dom spremni‘ nama nije prihvatljiv. Što se nas tiče ploča može ostati, ali bez spornog natpisa. Ovo je pitanje civilizacijskih normi i vrednosti koje smo kao društvo dosegli. Pred vladom je u okolnostima novih političkih odnosa puno izazova, no uvereni smo da će se i ovo pitanje rešiti na način da Hrvatska potpuno i nedvosmisleno odbacuje bilo kakvu pojavu fašizma te fašističkog znamenja i pozdrava u 2017“, navodi se u saopštenju te stranke dostavljenom medijima.

HNS se, kako se navodi, zalaže za otvorenu i tolerantnu Hrvatsku, za zemlju čiji su građani izašli iz ideoloških rovova i u kojoj se ne raspravlja o podelama, nego o ključnim egzistencijalnim pitanjima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala