Nove američke sankcije nisu koordinisane sa EU

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPotpredsednik Evropske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič na konferenciji za medije
Potpredsednik Evropske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič na konferenciji za medije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moguće nove američke sankcije Rusiji mogle bi da utiču na tako osetljivo pitanje kao što je izgradnja gasovoda „Severni tok 2“, o njima bi trebalo da se raspravlja sa Evropskom unijom, izjavio je u intervjuu za Sputnjik potpredsednik Evropske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič.
Pogled na Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Kongres se sprema za obuzdavanje Rusije

Projektom se predviđa izgradnja dve linije gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke. Planirano je da se novi gasovod izgradi pored „Severnog toka“.

S obzirom da američke sankcije mogu da utiču na tako osetljivo pitanje kao što je „Severni tok 2“, Šefčovič smatra da bi o njima trebalo da se „razgovara i uskladi sa Evropskom unijom“ pre nego što se uvedu.

„Objasnili smo našim američkim partnerima da je ovo osetljivo pitanje i da zbog toga treba da ga razmatraju sa nama“, dodao je on.

On je dodao da su Evropska unija i SAD razmatrale uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji pre njihovog objavljivanja.

„Do sada su svi režimi sankcija (protiv Rusije) koje je uvodila (EU), uspostavljani na harmoničan način (sa američkom stranom). Odnosno, pre nego što smo ih objavljivali one su razmatrane i usaglašavane (između EU i SAD)“, rekao je Šefčovič.

„Želimo da sačuvamo taj harmonizovani pristup u uvođenju sankcija i u buduće“, dodao je on.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk - Sputnik Srbija
EU produžuje sankcije Rusiji

Na pitanje da li Evropska komisija priprema neke nove sankcije protiv Rusije, zato što su slični predlozi učinjeni u Sjedinjenim Američkim Državama, on je odgovorio: „Ne“.

On je dodao da „postoje predlozi za strožije američke sankcije Rusiji“ i da „moguće nove sankcije nisu koordinisane sa nama (EU)“.

Američki Senat je 15. juna završio proceduru odobravanja nacrta zakona kojim se predviđaju sankcije Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala