Porošenko Tilersonu: Pomozite nam u Donbasu

© AFP 2023 / Jure MakovecPredsednik Ukrajine Petro Porošenko
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko predložio je američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu da se SAD aktivnije uključe u proces rešavanja konflikta u Donbasu, a obe strane su se dogovorile da će nastaviti konsultacije kada je reč o zajedničkim koracima u tom kontekstu, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsednika.

Porošenko se trenutno nalazi u poseti Vašingtonu, gde je već održao susrete sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i zamenikom Majkom Pensom, kao i sa šefom Pentagona Džejmsom Matisom.

Zastave SAD  i Ukrajine - Sputnik Srbija
Ukrajina ima „primamljivu“ ponudu i za Trampa – ulazak u istoriju

Uoči samita G20 koji će biti održan u Nemačkoj, Porošenko i Tilerson su razgovarali i o pitanju oslobođenja ukrajinskih talaca, a obe strane su saglasne da bi to pitanje trebalo rešiti po hitnom postupku.

Tilerson je potvrdio spremnost SAD da nastave da pružaju podršku kada je reč o pronalasku političkog rešenja za Donbas, kao i da će nastaviti sa politikom sankcija prema Rusiji sve dok se u potpunosti ne povrati teritorijalni suverenitet Ukrajine.

Reči je bilo i o isporuci američkog odbrambenog naoružanja Ukrajini, kao i o investicionoj i trgovinskoj saradnji Ukrajine i SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala