Kosačov: Tilersonov plan — platforma ili...

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov pozdravio je nameru SAD da razvije konkretan plan za poboljšanje odnosa sa Rusijom. Međutim, po njegovom mišljenju, Tilersonov program mogao bi da bude kako platforma tako i prepreka za dijalog.
Američki državni sekretar Reks Tilerson - Sputnik Srbija
Tilerson ima novi plan za Rusiju

Ranije su mediji izvestili da je američki državni sekretar Reks Tilerson razvio program u kojem su navedena tri osnovna pravca uspostavljanja konstruktivnih radnih odnosa sa Rusijom.

„Zasad se o takozvanom Tilersonovom planu zna samo iz curenja u medijima. Međutim, sasvim je moguće pretpostaviti da iza toga stoji nešto konkretno. Ukoliko takva namera već dobija karakteristike strategije i plana — to je dvostruko zanimljivije, jer se pojavljuje nešto sa čime može da se radi“, rekao je novinarima Kosačov.

On je, takođe, naglasio da „tri tačke Tilersona mogu da budu i platforma za dijalog i njegova prepreka“.

Senator je, konkretno, skrenuo pažnju na prvu tačku koja se odnosi na želju da se Moskva ubedi da se uzdrži od „agresivnih akcija protiv SAD“. „Vrlo odgovorno mogu da kažem da nijedna akcija Rusije nije bila specijalno usmerena protiv Sjedinjenih Američkih Država. I zato problem nije u „agresivnim akcijama Rusije“, već kao prvo, u američkoj interpretaciji naših koraka i, kao drugo, u tome kako SAD tumače svoje interese“, istakao je ruski poslanik.

Kremlj - Sputnik Srbija
Kremlj ne zna za Tilersonov plan

„Druga tačka — dijalog sa Rusijom o pitanjima od strateškog interesa za SAD, uključujući Siriju i Severnu Koreju, kao i sajber-bezbednost, takođe je pitanje interpretacije“, dodao je senator. Pritom je treću tačku plana, održavanje strateške stabilnosti sa Rusijom, Kosačov nazvao prioritetnom.

„Rusija i SAD su svetski lideri i od njih najviše zavisi situacija u oblasti razoružanja i kontrole naoružanja“, objasnio je Kosačov.

Senator je podsetio da je Moskva pokušala da započne „resetovanje“ sa prethodnim američkim predsednikom sa ovom temom. „I, uzgred, rezultat je postojao. Ne postoje prepreke da se započne sa sličnim pregovorima sa administracijom Trampa“, zaključio je senator.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala