Sputnjik znači tačno

© SputnikSputnjik studio
Sputnjik studio - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lažne vesti koje stižu sa društvenih mreža jesu moćan alat za serviranje dezinformacija, a obaveza svakog medija je da vest pre nego što objavi proveri iz više izvora, rekla je urednica RTS-a Vesna Damjanić.

 

Ona je gostujući u emisiji „Tako stoje stvari“, koja se bavila temom „Hoće li novinarstvo preživeti post istinu“, spomenula našu agenciju kao kredibilan izvor informacija.

Odgovarajući na pitanje da li bi bez provere pročitala neku vest koja je objavljena na Tviteru, a da se radi o nekom terorističkom napadu, Damjanićeva je rekla da se kod takvih inforamcija prvo gleda ko je izvor.

„Ali izvor je Sputnjik. Odmah se gleda ko je izvor. Morala bih da proverim još jednom, i to posebno nemačke medije“, prokomentarisala je Damjanićeva napad koji se u tom trenutku dogodio u minhenskom metrou.

Upoređujući nekadašnje vreme sa današnjim, ona je podsetila da je za novinare ranije bilo najvažnije da prvi objave vest, dok je danas najvažnije da prvi objavite tačnu vest.

„Informaciju sa interneta je dosta teško proveriti, a vrlo često ni sami novinari nisu sigurni u njenu verodostojnost. Ako se tome doda i činjenica da postoje oni koji plasiraju neistinite vesti, takozvani spin-doktori, situacija se dodatno usložnjava“, zaključuje ona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala