NATO u panici: Stiže 100.000 ruskih vojnika, posle Krima i Gruzije na redu je Baltik

© AFP 2023 / Sergey VenyavskyVojne vežbe ruske vojske na poligonu Sernovodski, blizu granice sa Čečenijom
Vojne vežbe ruske vojske na poligonu Sernovodski, blizu granice sa Čečenijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su zabrinute zbog mogućeg ruskih upada duž granice sa državama NATO-a na Baltiku tokom velikih ruskih vojnih vežbi pod nazivom „Zapad 2017“. One bi trebalo da budu održane u septembru i zbog toga će Vašington poslati dodatne snage u to područje, rekao je komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžiz.
EU - Sputnik Srbija
Fajnenšel tajms: Pustite Baltik, Rusija vam ote Balkan

Rusija je odbacila strahovanja Zapada da bi te vežbe mogle da ugroze stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, prenosi Rojters. Zvaničnici NATO-a smatraju da bi to mogli biti najveći ruski manevri od 2013. godine, uz učešće više od 100.000 vojnika.

„Kada je (Rusija) ušla na Krim, to je bilo pod izgovorom vežbe. Kada su otišli u Gruziju, to je bila vežba. Njihova istorija puna je primera da se oni ne drže nikakvih sporazuma… Oni rutinski narušavaju takve stvari“, rekao je Hodžiz tokom izvođenja vojnih vežbi NATO-a u Poljskoj.

On je dodao da će SAD tokom trajanja vežbi „Zapad 2017“ rasporediti jedinice sa do 600 vazdušnih snaga u baltičkim država.

Poljski vojnik na vojnim vežbama NATO-a - Sputnik Srbija
Poljska potvrdila: Četiri NATO bataljona stižu na Baltik

Ministarstva odbrane Rusije je ranije izdalo saopštenje da su strateški bombarderi Ratnog vazduhoplovstva Rusije sproveli planirane prelete preko neutralnih voda Baltičkog mora, a da su ih tokom leta pratili borbeni avioni NATO-a.

Strateške bombardere Tupoljev Tu-160, u NATO-u poznati kao „Blekdžek“, tokom preleta pratili su danski, švedski i finski avioni.

Ministarstvo je saopštilo da su te avione pratili i ruski lovci Suhoj Su-27 i jedan radarski avion.

Kako je agencija prenela, finska vojska je saopštila da je poslala F/A-18 lovce kako bi „identifikovali i slikali ruske avione“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala