Dodik: RS ima lošu poziciju u BiH zbog srpskih predstavnika

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri HDZ i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, razgovarali su danas u Banjaluci o saradnji dveju stranaka ocenivši da je ona dobra i da se usaglašavaju pozicije za određena pitanja kako bi bolje funkcionisale stvari na nivou države.

„Jasno je da apeli neće pomoći i da će se nastaviti zastoj funkcionisanja zbog interesa vladajuće strukture na nivou BiH, koja nije pokazala kompaktnost i gde je većina izgubljena“, kazao je Dodik i dodao da treba činiti napore kako bi se izvršavale obaveze iz reformske agende.

UEFA logo - Sputnik Srbija
Više od igre: Zašto može Priština, a ne može Banjaluka

On je nakon razgovora sa Čovićem izrazio zadovoljstvo što HDZ i SNSD sarađuju bez obzira na to što je SNSD u opoziciji, a HDZ u vlasti.

„Republika Srpska u BiH ima lošu poziciju zahvaljujući ponašanju predstavnika srpskog naroda. Neprihvatljiva je odluka Saveta ministara da je sa strane srpskih poslanika popušteno u glasanju o Krivičnom zakonu“, kazao je Dodik, koji je predsednik RS.

Stav njegove partije je, kaže, da Krivični zakon treba ukinuti, kao i Sud i Tužilaštvo BiH.

„Postoji jedna ideja o pravosudnom sistemu u RS, koja bi uvela novo stanje pod ustavnim ingerencijama Republike Srpske“, izjavio je Dodik i dodao da se nije odustalo od ideje i želje da strane sudije napuste Ustavni sud BiH.

Predsednik RS je kazao da postoji konsenzus kada je u pitanju kretanje BiH ka EU, ali da prvo mora da se aktivira Mehanizam koordinacije i da se uspostave tela, kao i pravilnici i poslovnici.

„Direkcija za koordinaciju evropskih integracija ne radi u interesu RS. Dok ne počne Mehanizam koordinacije koji će uvažiti sve ustavne pozicije u BiH, tek tada možemo da razgovaramo, da nam se ne bi desilo kao sa popisom stanovništva“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala