Ko je zapravo Bagdadi i kakva je njegova veza s najratobornijim američkim senatorom

© AP Photo / Militant video, FileEl Bagdadi, vođa ID
El Bagdadi, vođa ID - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider DAEŠ-a Abu Bakr el Bagdadi rodio se u predgrađu Bagdada. Nije poznato da li je ime pod kojim ga svi znaju pseudonim ili nije. Vrlo se malo zna i o mladosti teroriste. Poznato je da je pohađao teheranski Islamski univerzitet, da je stekao zvanje magistra, živeo je veoma skromno i iznajmljivao je malu sobu.
Vid na zdanie Pentagona v Vašingtone - Sputnik Srbija
Koalicija SAD i Pentagon: Biće nam drago ako je Bagdadi mrtav

Ministarstvo odbrane Rusije proverava informacije o mogućoj likvidaciji lidera DAEŠ-a Ibrahima Abu Bakra el Bagdadija u napadu ruske avijacije 28. maja u oblasti Rake. 

Dobar poznanik senatora Mekejna? 

U intervjuu „Dejli telegrafu“ bivši pripadnik DAEŠ-a je naveo da je El Bagdadi „bio pažljiv i skroman“ i da „nije bio čovek sklon nasilju“. Nije se klonio mondenskih zanimacija — igrao je fudbal, išao je na piknike i žurke. 

Američku invaziju na Irak dočekao je kao imam u jednoj od bagdadskih džamija. Upravo su se tada njegovi pogledi munjevito radikalizovali. 

Bagdadi se priključio islamistima i vremenom je stekao zvanje poglavara iračkog ogranka Al Kaide. 

Zarobili su ga Amerikanci, u zatočeništvu je bio četiri godine. U tom periodu likvidirani su glavni rukovodioci Al Kaide na Bliskom istoku. Među islamistima je nastao vakuum vlasti koji je El Bagdadi popunio. 

Vođa Islamske države Abu Bakr el Bagdadi - Sputnik Srbija
Ruski lovci odsekli glavu DAEŠ-u — gerilci spremaju osvetu u tri krvava scenarija

Nakon toga nastaju zagonetke. Islamista je, prema jednim podacima, oslobođen 2004, a prema drugim 2009. godine. Iz nepoznatih razloga, protiv njega nije podignuta nikakva optužnica. 

U maju 2013. godine senator Džon Mekejn je nelegalno posetio provinciju Idlib u Siriji, gde je stigao sa teritorije Turske, kako bi se sastao sa liderima naoružane opozicije.

Javnost je saznala za to putovanje tek nakon Mekejnovog povratka u Vašington. Senator se sastao sa borcima Sirijske slobodne armije, među kojima je bio i general Salim Idris. 

Čitav niz medija naveo je da je među učesnicima tih sastanaka bio i El Bagdadi. 

Imajući u vidu davnašnje veze Amerikanaca sa rukovodstvom Al Kaide (osnivač organizacije Osama bin Laden sarađivao je sa CIA još osamdesetih godina prošlog veka u Avganistanu), to je na neki način bilo i logično. 

Sergej Lavrov u Kalinjingradu - Sputnik Srbija
Lavrov: I nakon Bagdadija — Bagdadi

Neuhvatljivi kalif Ibrahim

Na proleće 2013. godine El Bagdadijeva organizacija počela je zvanično da se zove „Islamska država“ i tada se uključila u građanski rat u Siriji.

El Bagdadi je delovao autonomno i ni sa kim nije usaglašavao svoja dejstva. U februaru 2014. godine centralno rukovodstvo Al Kaide je saopštilo da odustaje od podrške DAEŠ-u i svojim zvaničnim ogrankom u Siriji proglasilo je drugu organizaciju — Nusra front. 

U narednih godinu dana DAEŠ je preuzeo kontrolu nad znatnim delom severnog Iraka i delom Sirije. Za prestonicu organizacije proglašena je Raka, a sam El Bagdadi je proglašen kalifom Ibrahimom. Tada je počeo da tvrdi da je „direktan potomak proroka Muhameda“.

Od tada su ekstremističke organizacije džihadista širom planete počele da se zaklinju DAEŠ-u, a El Bagdadi je izgradio ekonomsku imperiju, dobijajući prihode ne samo od pljački i otkupa, nego i od trgovine naftom. 

Da je lider DAEŠ-a ubijen saopšteno je više puta do sada, ali se potom ispostavljalo da je El Bagdadi živ. „El Arabija“ i „Gardijan“ su 2015. godine objavili da je taj terorista ubijen, a prošle godine tu vest su preneli i iranski televizijski kanali „Pres TV“ i „El Sumerija“. 

 

O Abu Bakar el Bagdadiju više pročitajte u tekstovima „El Bagdadi — monstrum iz američke kuhinje“ i „Ko je Abu Bakar el Bagdadi“!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala