Haški sudija robija u rodnoj Turskoj

© Flickr / https://flic.kr/p/bVrCYHaški tribunal
Haški tribunal - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sudija iz Turske u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija Ajdin Sefa Akaj, osuđen je na sedam i po godina zatvora u sudu u Ankari kao pripadnik terorističke organizacije FETO, saopšteno je iz Haga.

Prema saznanjima Mehanizma u Hagu, sudija Akaj je privremeno pušten iz pritvora na slobodu do početka žalbenog postupka, ali mu je pasoš oduzet i zabranjeno mu je da napusti zemlju.

Kapija zatvora u Ševeningenu - Sputnik Srbija
Goreo Sheveningen, stradao zatvorenik, Srbi bezbedni

Na ovu, prvostepenu presudu, mogu se uložiti žalbe i zahtevi za reviziju na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Sudija je uhapšen u septembru 2016. godine, a tim povodom je na turske vlasti više puta apelovano iz Haga da se pusti na slobodu, jer ima imunitet Ujedinjenih nacija.

Predsednik Mehanizma, sudija Teodor Meron, formalno je o ovom pitanju obavestio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u martu 2017, napominje se u saopštenju.

Povodom izrečene presude, Meron je napomenuo da „duboko žali zbog ovog postupka turskih vlasti, koji je dodatna povreda zaštićenog statusa sudije Akaja u skladu s međunarodnim pravnim okvirima“.

On je pozdravio puštanje sudije na privremenu slobodu, ali je naveo da je i dalje duboko zabrinut što Vlada Turske vodi ovaj postupak pred nacionalnim sudom ne obazirući se na primenjive međunarodne pravne okvire.

Meron je pozvao Vladu Turske da preduzme hitne korake kako bi poštovala zaštićeni status sudije Akaja i da razreši ovu situaciju u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala