DAEŠ ušao u „terorističku svetu zemlju“

© REUTERS / StringerTerorista DAEŠ-a u Mosulu
Terorista  DAEŠ-a u Mosulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici DAEŠ-a saopštili su da su zauzeli planinu Tora Bora u istočnom Avganistanu, u kojoj se krio Osama bin Laden, ali talibani su negirali tu tvrdnju navodeći da je pećinski kompleks u kojem se skrivao bivši lider Al Kaide i dalje pod njihovom kontrolom.
Vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei - Sputnik Srbija
Amerika se ne bori protiv DAEŠ-a, ona ga je stvorila

DAEŠ je ranije danas objavio audio-snimak, u kojem navodi da se njihova zastava crne boje vijori na vrhu planine, a poruku je objavio radio „Kalifat“ na pašto jeziku, i da je pored planine osvojeno još nekoliko oblasti, a meštanima sela koji su pobegli od borbi poručeno je da se vrate kućama i ostanu zatvoreni, prenosi AP.

Portparol talibana demantovao je da je planina pod kontrolom DAEŠ-a, kao i da su talibani oterali pripadnike DAEŠ-a sa teritorija koje su osvojili u toj oblasti.

U međuvremenu portparol talibana Zabijulah Mudžahid kazao je za AP da su talibanski borci oterali pripadnike DAEŠ-a iz oblasti Tora Bore, koju je ranije osvojio DAEŠ.

Prema njegovim rečima, više od 30 boraca DAEŠ-a je ubijeno u tim borbama, a kako je dodao DAEŠ-u su pogodovali vazdušni napadi američke vojske na pozicije talibana.

Avganistanski zvaničnici su naveli da se borbe između DAEŠ-a i talibana koji kontrolišu Tora Boru vode još od utorka, ali nisu mogli da potvrde da ju je DAEŠ zauzeo.

Provincija u kojoj se nalazi ta planina graniči se sa Pakistanom i predstavlja glavno uporište DAEŠ-a u Avganistanu.

Tora Bora planine kriju nekoliko pećina u kojima su se ekstremisti Al Kaide, predvođeni Bin Ladenom, krili od koalicije predvođene SAD 2001. godine, nakon što su talibani ušli u Kabul i pre nego što je on otišao u susedni Pakistan.

Na osnovu svedočenja zatvorenih pripadnika Al Kaide u američkom zatvoru u Gvantamo beju na Kubi, Bin Laden je prvo pobegao u provinciju Kunar na severoistoku Avganistana, pre nego što je prešao granicu sa Pakistanu.

Bin Ladena su 2011. godine ubile američke „foke“ u skloništu u Pakistanu, koji se žalio da je ta racija narušila suverenitet države.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala