Ljudski životni vek mogao bi se produžiti za čak 40 godina, tvrdi ugledni profesor Instituta za bioregulaciju i gerontologiju u Sant Peterburgu, Vladimir Havinson.
Havinson ističe kako je u Rusiji već dostupno šest lekova koji će nam omogućiti da živimo četiri decenije duže.
Lekovi se zasnivaju na takozvanoj „teoriji peptidne tehnologije“, koja u interakciji s DNK povećava proizvodnju proteina, što produžava životni vek.
„Eksperimenti na životinjama su pokazali da uvođenje peptidnih preparata produžava život za 30 do 40 procenata u odnosu na kontrolnu grupu. Peptidi jačaju imunitet i obnavljaju endokrinološki sistem“, ističe Havison za Sputnjik.
Havison objašnjava da je dejstvo lekova potvrđeno u 25 kliničkih eksperimenata.
„Radi se o kompleksu peptida. To su lekovi koji su patentirani, registrovani u Rusiji. Kompleks od pet medicinskih preparata omogućava da se produži život i poboljša njegov kvalitet.“
Profesor navodi da je utvrđeno da primena ovih preparata na ljudima dovodi do smanjenja stope infarkta i moždanog udara za otprilike dva puta.
„Peptidi su prirodna sredstva, sastoje se od aminokiselina. Terapiju bi trebalo primeniti samo i isključivo nakon konsultacija sa lekarom i ne bi je trebalo započeti pre 35. ni posle 40. godine starosti.
Preparati zapravo potiču još iz SSSR-a, a u savremenoj Rusiji su unapređeni i nalaze se na spisku registrovanih lekova u Rusiji.
„Ipak, najvažnije je zdravo živeti. Bitan je uredan san, kontrolisan unos kalorija i svakodnevno vežbanje. Ne intenzivni sportski treninzi, već umerene ali redovne fizičke vežbe. Uz sve to preporučuje se i unos vitamina i antioksidansa, i to ne veštačkih sintetizovanih, već prirodnih, iz namirnica. Veoma je važno piti i dosta čiste vode. I poslednje na spisku, ali ne manje važno, jeste unos peptidnih bioregulatora.“
Havison ukazuje i da je neophodno napraviti i „genetski pasoš“ i videti da li čovek ima predispozicije za rak.
„Ako postoji takav gen, a to se može ustanoviti analizom krvi. Naši preparati mogu da uspore, odnosno da regulišu genetsku aktivnost. U tome i jeste snaga i moć peptida“, zaključuje Havison.