Američki generalštab: Malo nam je 450 milijardi dolara

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVAmerička vojska
Američka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako Pentagon ne bude redovno dobijao novac koji mu pripada, SAD već za pet godina neće više moći da održavaju svoje vojno prisustvo u inostranstvu, saopštio je šef Generalštaba SAD Džozef Danford na raspravi u senatorskom komitetu za naoružanje.

Prema Danfordovim rečima, oružane snage SAD gube vojnu prednost u svetu, predajući položaje potencijalnim protivnicima.

Borbena gotovost SAD - Sputnik Srbija
Pentagon konstatovao nizak nivo borbene gotovosti SAD

„Smatram da ćemo bez stabilnog, dovoljnog i predvidljivog finansiranja za pet godina izgubiti sposobnost da demonstriramo silu u inostranstvu, a to je u osnovi naše odbrane“, izjavio je general.

Danford je naglasio da je neophodno da SAD povećaju svoje odbrambene mogućnosti.

„Još je gore to što je zakon o kontroli trošenja sredstava u poslednjih pet godina primoravao Pentagon da radi s budžetom od svega 450 milijardi dolara“, požalio se Danford.

Prema njegovim rečima, zbog toga pešadija i flota imaju probleme s borbenom gotovošću, a avijacija nema dovoljno pilota i mehaničara. General je dodao da Pentagon mora da „stane na put obnavljanja narušenog preimućstva“, ali da je za to potrebna odgovarajuća suma novca.

Šef Pentagona Džejms Matis kritikovao je ranije američku armiju izjavivši da je šokiran niskim stepenom njene borbene gotovosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala