Nemačka bi silom da odgovori na „pretnju koja dolazi iz Rusije“

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHENemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen sa vojnicima.
Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen sa vojnicima. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka je zainteresovana za razumne odnose s Rusijom, ali "s pozicije sile", izjavila je danas nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen na zasedanju Komiteta Evropskog parlamenta za međunarodne odnose i Potkomiteta za bezbednost i odbranu u Strazburu.
Zigmar Gabrijel, vicekancelar i ministar ekonomije Nemačke - Sputnik Srbija
Nemačka za širenje partnerstva sa Rusijom na Baltiku

„Naš stav je ovakav: želimo razumne odnose s Rusijom, ali znamo da to mora da se dešava s pozicije sile. Mora da bude jasno da smo zainteresovani za rešavanje sukoba samo za pregovaračkim stolom i nikako drugačije“, rekla je ministarka odgovarajući na pitanje kako Nemačka ocenjuje „pretnju koja dolazi iz Rusije“. 

Odnosi NATO-a i Rusije zaoštrili su se 2014. godine posle državnog prevrata u Ukrajini. Na samitu u Varšavi u julu 2016. Alijansa je odlučila da u Litvaniji, Letoniji, Estoniji i Poljskoj razmesti svoje bataljone.

Govoreći o Litvaniji, ministarka je naglasila da tamo služe vojnici iz Nemačke, Norveške i Holandije. Prema njenim rečima, Nemačka razume kakvo značenje ima zaštita istočnih granica, zbog čega je uverena da je neophodno da podrži „prijatelje na istoku“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala