EU nastavlja da uslovljava Makedoniju: Nije ime najvažnija stvar

© REUTERS / Ognen TeofilovskiPolicajci u blizini zgrade Sobranja u Skoplju, kod spomenika Aleksandru Makedonskom.
Policajci u blizini zgrade Sobranja u Skoplju, kod spomenika Aleksandru Makedonskom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas u Briselu da će Evropska komisija učiniti sve da se Makedonija vrati na put pristupnih pregovora o priključenju EU, ali i da nova vlada nije dovoljan argument za preporuku za pregovore za članstvo.

Han je, uoči susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, rekao da Brisel očekuje neophodne reforme i rešenje spora u vezi sa imenom Makedonije.

Prema njegovim rečima, razgovori o reformskim procesima u Makedoniji traju već nekoliko godina, a sada je, kako je rekao, vreme da se radi.

Protesti u Makedoniji - Sputnik Srbija
Makedonija na prekretnici: Menjamo ime, odluka pada na referendumu

On je podsetio da je zastoj u postizbornom periodu oduzeo dosta vremena i da je sada od ključne važnosti da se reforme primenjuju.

Han je novinarima u Briselu rekao da će Rajnhard Pribe ovog meseca posetiti Skoplje.

Upitan o priključenju Makedonije NATO-u i promeni imena, Han je rekao da je o tome suviše rano govoriti, te dodao da će Brisel učiniti sve da omogući pregovore ako Skoplje pokaže napredak u dovoljnoj meri.

Na pitanje da li misli da su Sofija i Atina delimično odgovorne za krizu u Makedoniji, Han je kazao da se nada da je EU naučila lekciju i da će naći način za, kako je rekao, bar početak pregovora.

"Što se tiče dobrosusedskih odnosa, znam da postoje dobri lični odnosi između Borisova i Zaeva i nadamo se da će to uroditi plodom", rekao je Han.

Inače, dok je Han držao konferenciju za novinare, Zaev je imao susret sa šeficom evropske diplomatijom Federikom Mogerini i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Mogerinijeva je izrazila čvrstu podršku reformskim naporima nove vlade i najavila da Makedonija ima jakog saveznika u EU i sprovođenju reformi.

"Mogerinijeva je rekla da ako Makedonija sprovede reforme, Evropska unija je spremna da odgovori", navodi se u saopštenju.

Sledi susret Zaeva sa Hanom, a popodne i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

 

Tanjug   

Twitter

Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala