Ko je rob, a ko gospodar u Ukrajini

Pratite nas
Starešina roda Ljermontova, prvi zamenik predsednika Komisije za kulturu Društvene palate Rusije Mihail Ljermontov posavetovao je ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da se pogleda u ogledalo pre nego što počne da recituje pesmu „Zbogom, neumivena Rusijo“.
Zastava Ukrajine na Vrhovnoj radi - Sputnik Srbija
Ukrajina čvrsto korača ka NATO-u

Porošenko je citirajući ove redove, ne znajući to, sam sebi presudio. Presuda — sebe je predstavio kao roba pred gospodarima, ali ne onima koji su u Rusiji, već sa druge strane okeana“, izjavio je Mihail Ljermontov. 

„Nažalost, mi postajemo svedoci istorijskih događaja, povezanih sa promenom saznanja u toj zemlji. U ruskoj literaturi postoji takvo shvatanje, kao što je ’ponizno laskanje‘ — to je ono što se sada dešava u Ukrajini“, objasnio je on, dodavši da nije ustanovljeno da je ovu pesmu napisao ruski klasik.

Prema Ljermontovljevim rečima, nema autografa ove pesme, napisane rukom Ljermontova. Pesmu je prepisao čovek koji ju je, navodno, jednom prilikom čuo od klasika.

„Ta pesma mu je pripisana, nije dokazano da je njegova“, zaključio je on.

Ranije je u prelaznom punktu na ukrajinsko-slovačkoj granici održana ceremonija povodom početka važenja bezviznog režima sa EU. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko otvorio je simboličnim ključem „vrata EU“ uz stihove Ljermontova iz pesme „Zbogom, neumivena Rusijo“:

Zbogom, Rusijo, ti prljava

zemljo robova i gospode,

zbogom i vi, odijela plava,

i ti, njima poslušni rode.

 

Možda ću iza kavkaskog zida

pobjeć od tvojih paša svih,

od svevidnoga njina vida,

ušesa njinih sveslušnih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala