DAEŠ se pregrupisao i ustremio na jedan deo sveta

© AP Photo / AP Photo via militant website, FileTeroristi DAEŠ-a
Teroristi DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroristička organizacija DAEŠ reorganizovala se uprkos porazima koje je pretrpela u Iraku i Siriji, i sada je „fokusirana više nego ikada“ na napade na Evropu i druga područja izvan te konfliktne zone, izjavio je visoki zvaničnik UN Džefri Feltman.
Pripadnici DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Mediji: DAEŠ preti terorističkim napadima u Rusiji i još sedam zemalja

„DAEŠ nastavlja da pruža otpor, uprkos kontinuiranom vojnom pritisku, posebno u Mosulu i Raki“, rekao je Feltman, generalni podsekretar UN za politička pitanja, prenosi AFP.

„Istovremeno, DAEŠ je reorganizovao svoju vojnu strukturu, dajući veću moć lokalnim komandantima i fokusiran je više nego ikada na to da izvede napade izvan zone konflikta“, naglasio je on.

Kao primer za to, Feltman je, govoreći u Savetu bezbednosti UN, naveo napade u Belgiji, Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji, Švedskoj i Turskoj.

Ostali bez velikog dela profita od nafte

Policija Srbije - Sputnik Srbija
Srbija spremna da odgovori na svaku pretnju

Prihod koji DAEŠ dobija od trgovine sirovom naftom značajno se smanjio od 2015. godine, što je većinskim delom uzrokovano protivterorističkim operacijama koje sprovodi ruske Vazdušno-kosmičke snage, saopštio je zamenik izaslanika Ujedinjenih nacija Jevgenij Zagajnov na brifingu Saveta bezbednosti.

„Prema informacijama koje su nam na raspolaganju, prihod DAEŠ-a od trgovine sirovom naftom pao je na iznos od 12 do 25 miliona dolara mesečno, što je trećina profita koji su ostvarivali 2015. godine. Efektne operacije u protivterorističkoj kampanji Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije dovele su do takvih rezultata“, rekao je Zagajnov.

On navodi da je pad u profitu DAEŠ-a prevashodno rezultat vojnih poraza te terorističke grupe.

Zagajnov je upozorio da nijedna država nije bezbedna od radikalizacije njenih stanovnika i da je neophodno stvaranje protivterorističkog fronta koji štiti zajedničke vrednosti.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala