Sudbonosni izbori — Albanci „kupili” Srbe da podrže vojsku Kosova

© AFP 2023 / Armend NIMANIBezbednosne snage samoproglašene republike Kosovo
Bezbednosne snage samoproglašene republike Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrlo je važno da na svakom političkom mestu na Kosovu i Metohiji Srbi imaju predstavnike koji će braniti srpske interese, kaže za Sputnjik dosadašnji zamenik kosovskog premijera i poslanički kandidat Srpske liste Branimir Stojanović, pred kosovske izbore koji će se održati u nedelju.

„U prošlosti smo videli da su pojedinci bili spremni da podrže sve i svašta što je dolazilo na dnevni red. Verovatno ne bi trebalo postaviti pitanje šta Srbi mogu da izgube ukoliko nemaju prave predstavnike, nego šta će dobiti na predstojećim izborima“, odgovara Stojanović na pitanje šta Srbi mogu da očekuju od rezultata izbora.

Srpsku listu optužuju da više sluša Beograd nego što se zalaže za interese naroda KiM?

— Ne vidim kako je to suprotstavljeno. Da li neko hoće da kaže da Beograd ne misli dobro narodu ovde? Naravno da postoje dva nivoa našeg rada. Jedan je lokalni, a drugi je onaj generalni, politički. Kad je reč o lokalnim pitanjima, nikada Beograd nije uticao, nikada nije stvarao pritisak. Sve što je dobro i zdravo na lokalnom nivou, Beograd je uvek podržavao. Kao lokalni lideri, apsolutno imamo punu slobodu i pravo da radimo.

Priština - Sputnik Srbija
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore

A imate li saglasnost sa državnim vrhom Srbije kad su u pitanju krupni politički potezi?

— Kada se radi o visokopolitičkim temama, zar nije normalno i prirodno da stavove kreiramo u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom? Ne razumem, ako je to jedina kritika, onda je polusmislena pošto nije jasna do kraja. S druge strane, naravno da ćemo nastaviti da radimo sa Vladom Srbije kao što smo radili do sada.

Na čemu zasnivate tvrdnje da jedino Srpska lista neće dozvoliti formiranje kosovske vojske, dok će druge srpske političke organizacije to dozvoliti?

— Na iskustvu, jer poznajemo ljude koji su na drugim listama. Lakše je pobrojati šta su sve pojedinci na tim listama radili, nego bilo šta drugo. Na tim listama videćete ljude koji su od početka glasali za raznorazne odluke, od ukidanja nadgledane nezavisnosti do mnogih drugih stvari, gde bez srpskih glasova to nije bilo moguće. Sada, opet, uokvireni u neke druge liste, pokušavaju da trguju za sebe lično. Iskustvo koje smo proživeli ovde poslednjih 15 godina živeći i radeći sa tim ljudima, navodi nas da verujemo i da znamo da jedino Srpska lista može da se suprotstavi pritiscima koji dolaze iz Prištine.

Srpska lista - Sputnik Srbija
Čija je Srpska lista?

Na koji način se Vi suprotstavljate tim pritiscima Prištine?

— Jako dobro znamo kako ti pritisci mogu da budu teški. Ljudi koji su na bilo koji način dužni nekome u Prištini, ne mogu da se suprotstave tim pritiscima. Niko na Srpskoj listi ne duguje ništa ikome u Prištini i može da kaže „ne” na bilo koji zahtev koji je protiv interesa našeg naroda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala