Poslednji simbolički čin ulaska Crne Gore u NATO

© REUTERS / Eric VidalPodizanje crnogorske zastave u Birselu kod sedišta NATO-a
Podizanje crnogorske zastave u Birselu kod sedišta NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zastave Crne Gore u sredu su podignute u sedištima NATO-a tokom svečane ceremonije koja je održana dva dana nakon formalnog prijema ove zemlje u Alijansu.

U Briselu je događaj organizovan ispred starog sedišta NATO-a. Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, koji su pre toga održali 40-minutni sastanak. 

Na svečanosti su bili i vojni i civilni rukovodioci Alijanse i stalni predstavnici zemalja-članica ove organizacije. Crnu Goru je predstavljao i bivši premijer Milo Đukanović. 

Istovremeno, zastave Crne Gore podignute su u novom sedištu NATO-a, kao i u sedištima Vrhovne komande ujedinjenih oružanih snaga NATO-a u Evropi u belgijskom gradu Monsu i sedištu Strateške komande NATO-a za transformaciju u Norfolku u SAD. 

Govoreći na ceremoniji, Stoltenberg je naveo da će stupanje Crne Gore u NATO učvrstiti nezavisnost koju je zemlja stekla pre 11 godina.

„Imaćete mesto za našim stolom i jednako pravo glasa“, izjavio je generalni sekretar Alijanse i naveo da će NATO od ulaska Crne Gore imati istu korist kao i sama zemlja. 

„Svaki novi član s političke i vojne tačke gledišta čini NATO jačim i efikasnijim, tako nam pomaže da se prilagodimo na promenjene izazove, kao što je terorizam, i doprinosi međunarodnoj bezbednosti“, rekao je Stoltenberg. 

On je naveo da će „jedinstveni doprinos“ Crne Gore organizaciji biti njeno „iskustvo i jake i profesionalne oružane snage koje su se dokazale u Avganistanu“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala