Katar je previše važan Americi da bi bio izolovan

© AFP 2023 / Karim Jaafar Pogled na Dohu, prestonicu Katara
Pogled na Dohu, prestonicu Katara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će pokušati tiho da smire uzburkane vode između Saudijske Arabije i Katara, izjavio je neimenovani američki zvaničnik, ističući da je Katar isuviše značajan za američku vojsku i diplomatske interese da bi bio izolovan.

„Ne želimo da ovo bude vrsta stalnog rascepa i sumnjamo da će biti“, rekao je Rojtersu neimenovani američki zvaničnik iz administracije američkog predsednika Donalda Trampa.

Katarska vojska - Sputnik Srbija
Nešto se opasno kuva na Bliskom istoku — nemoguće je sprečiti haos

On je dodao da će SAD poslati svog predstavnika u zalivske zemlje da bi razgovarao sa liderima tih zemalja o rešenju novonastale situacije.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao i da SAD nisu imale nikakav nagoveštaj da će doći do ovakvog razvoja događaja.

Pet arapskih zemalja, libijska vlada sa istoka zemlje koja je u savezništvu sa vojnim komandirom Kalifom Haftarom i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom, ostavljajući tu zemlju i diplomatski i fizički izolovanom.

Tu svoju odluku obrazložili su time da Katar podržava islamske grupe i terorizam.

Odnose su prekinuli Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi i saopštili da će povući svoje diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Istovremeno, arapske zemlje najavile su i da će obustaviti vazdušni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija da će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsečena od ostatka Arapskog poluostrva.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala