Pohvala iz Pentagona: Rusi presreću „bezbedno i profesionalno“

© AFP 2023 / JOYCE NALTCHAYANPentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avion B-52 bio je na „uobičajenoj misiji“ u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltika, kada ga je presreo ruski avion, saopštio je danas portparol Pentagona Džef Dejvis.

Dejvis je dodao da za sada nema informacija o tome koliko se ruski avion približio američkom, ali je naveo da „ogromnu većinu“ ovakvih presretanja ruska avijacija izvodi „bezbedno i profesionalno“. 

Ranije danas je saopšteno da je ruski avion Su-27 poleteo da bi presreo američki bombarder B-52 iznad Baltika i ispratio ga dok se ne udalji od granice Rusije. Avion se nakon toga vratio u svoju bazu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Šestog juna je ruska kontrola vazdušnog prostora iznad neutralnih voda Baltičkog mora detektovala vazdušnu metu koja je letela duž državne granice Rusije. Za presretanje mete u vazduh je podignut lovac Su-27 dežurnih snaga protivvazdušne odbrane Baltičke flote“, navodi se u saopštenju.

„Posada ruskog Su-27 koja se približila vazdušnom objektu na bezbednu udaljenost, identifikovala ga je kao američki strateški bombarder B-52 i počeo da ga prati“, piše u saopštenju.

Nakon udaljavanja američkog bombardera od granica Rusije lovac Su-27 se bezbedno vratio u svoju bazu.

 

Twitter

Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala