Da li je ovo pravi razlog za arapski udar na Katar?

© Foto : Christian SengerDoha
Doha - Sputnik Srbija
Pratite nas
Katar je platio otkup za članove kraljevske porodice otete u Iraku u iznosu do jedne milijarde dolara, piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore bliske situaciji.
Katarski šeici - Sputnik Srbija
Članovi vladajuće porodice Katara oteti tokom lova u Iraku

Prema rečima komandanta oružanih grupa i vladinih zvaničnika u regionu, Doha je platila za oslobađanje 26 članova katarske kraljevske porodice na jugu Iraka i „50 boraca koje su zarobili džihadisti u Siriji“. Saopšteno je da je Katar predao novac grupi povezanoj sa Al Kaidom koja se bori u Siriji, i agentima bezbednosne službe Irana.

Fajnenšel tajms“ ističe da je transakcija izvršena u aprilu. Izbor blizak katarskoj vladi rekao je da je „isplata izvršena“.

Nepoznate naoružane osobe su u decembru 2015. godine kidnapovale katarske lovce sa sokolovima iz kampa u pustinji Nadžaf na jugozapadu istoimene provincije u blizini granice sa Saudijskom Arabijom. Prema podacima izvora u iračkoj policiji, među otetima su bili članovi vladajuće porodice Katara.

Pregovori za oslobađanje talaca trajali su više od godinu dana između Irana, Katara i libanskog pokreta Hezbolah. U aprilu je 26 lovaca pušteno i predato ambasadoru Katara u Iraku.

U ponedeljak su Egipat, Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili da je došlo do prekida diplomatskih odnosa sa Katarom, optužujući Dohu za podršku terorističkim organizacijama i destabilizaciju situacije na Bliskom istoku. Kasnije su ove mere preduzele i vlada istočnog dela Libije, Jemen, Maldivi i Mauricijus.

 

Twitter

Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala